Chemistry Questions and Answers – Oxidation Reduction

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Oxidation Reduction”.

1. Non-metals are extracted by oxidation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation:Usually, non-metals occur in the combined state in the reduced form. Therefore, they are generally extracted or isolated by the oxidation of their compounds. Isolation of chlorine is an example.
advertisement

2. Which of the following is chlorine isolated from by oxidation?
a) The atmosphere
b) Brine
c) Sylvite
d) Bischofite
View Answer

Answer: b
Explanation: A common example of extraction of non-metals based on oxidation is the isolation of chlorine from brine as chlorine is abundant in sea water as common salt. The oxidation of brine is carried out via electrolysis.

3. What is the voltage at which electrolysis of brine takes place?
a) < 2.2 V
b) > 2.2 V
c) 2.2 V
d) Brine cannot be electrolysed
View Answer

Answer: b
Explanation: According to theoretical calculations, the minimum potential difference required for the electrolysis of brine is 2.2 V. But, due to overvoltage, actual electrolysis requires an emf greater than 2.2 V.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Leaching process is an oxidation reaction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Leaching process is an oxidation reaction usually involved in the extraction of gold and silver. In this process, silver (Ag) is oxidised to Ag+ and gold(Au) is oxidised to Au+ which then combine with CN ions to form complexes.

5. Which of the following is a product formed during the electrolysis of brine?
a) NaCl
b) NaOH
c) H2O
d) Na2O
View Answer

Answer: b
Explanation: Electrolysis of brine occurs at a potential about 2.2 V. During the electrolysis process, Cl2 is liberated at the anode and H2 is liberated at the cathode. NaOH is obtained in the solution as one of the by-products of the process.
Take Chemistry - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is a complex formed during the extraction of silver via leaching?
a) AgCN
b) [Ag(CN)2]
c) [Ag(CN)3]-2
d) [Ag(CN)4]-3
View Answer

Answer: b
Explanation: During the process of leaching, silver (Ag) is first oxidised to Ag+ and this Ag+ then combines with CN ions to form a soluble complex. The complex formed by silver in this case is, [Ag(CN)2].

7. What is the process used to recover the metal from its soluble complex obtained after leaching?
a) Oxidation
b) Reduction
c) Crystallization
d) It cannot be obtained
View Answer

Answer: b
Explanation: Silver and gold form their respective complexes with CN ions during leaching process. The metals are then obtained from these complexes by reduction or displacement method using a more electropositive metal.
advertisement

8. Which of the following is used to reduce the metal complexes obtained during leaching process?
a) Tellurium
b) Antimony
c) Zinc
d) Selenium
View Answer

Answer: c
Explanation: To obtain the metals from their metal complexes, they are made to undergo a reduction process wherein the metal in the complex is displaced by a more electropositive metal. Zinc is used to reduce these complexes as it is a metal with higher electro positivity than gold and silver.

9. Which of the following processes involves the dissolution of the ore in a suitable reagent followed by precipitation of the metal by a more reactive metal?
a) Froth floatation
b) Casting
c) Smelting
d) Hydrometallurgy
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of extraction of metals by dissolving the ore in a suitable reagent followed by precipitation or displacement of the metal by a more reactive or more electropositive metal is called hydrometallurgy.
advertisement

10. Which of the following metals cannot be extracted via hydrometallurgy?
a) Copper
b) Zinc
c) Iron
d) Gold
View Answer

Answer: c
Explanation: For hydrometallurgy, the ore needs to be able to dissolve in a reagent and the metal should form a soluble complex. Copper, gold and silver ores are more suitable to be obtained via hydrometallurgy and iron is usually obtained via the blast furnace.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.