Chemistry Questions and Answers – Diazonium Salts Chemical Reactions – 2

«
»

This set of Chemistry Problems for Class 12 focuses on “Diazonium Salts Chemical Reactions – 2”.

1. The complete reaction for the conversion of aniline to benzene, involving the reduction of diazonium salt, is known as _______
a) diazotisation
b) deamination
c) sandmeyer reaction
d) gatterman reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: The complete process of diazotisation of aniline followed by the reduction of diazonium salt or replacement of the diazo group by hydrogen is called deamination.
advertisement

2. When benzenediazonium chloride is treated with hypophosphorous acid, the product obtained is __________
a) phenol
b) chlorobenzene
c) benzene
d) aniline
View Answer

Answer: c
Explanation: When benzenediazonium salts are treated with mild reducing agents like hypophosphorous acid, the complete diazo and anionic group is replaced by hydrogen atom to form benzene.

3. A diazonium salt, on treatment with which of the following gives benzene?
a) LiAlH4
b) pyridine
c) CH3CH2OH
d) HBF4
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethanol is a mild reducing agent which on treatment with a benzenediazonium salt, oxidises to the corresponding aldehyde, and in the process reducing the diazonium salt to give benzene.
advertisement
advertisement

4. Identify ‘Y’ in the following reaction.
Benzenediazonium chloride reduced to benzene
a) PCl3
b) H3PO4
c) H3PO3
d) H3PO2
View Answer

Answer: d
Explanation: In the reaction, benzenediazonium chloride is reduced to benzene. This is possible in the presence of a reducing agent. Since, one of the by products is H3PO3, it must be formed from the oxidation of the reducing agent, and hence must either have less O atoms or more H atoms than in H3PO3. Therefore, it is H3PO2.

5. A diazonium salt ‘X’ forms sulphuric acid as one the by product when is reacts with phosphinic acid to give benzene. Identify ‘X’.
a) Benzenediazonium chloride
b) Benzenediazonium bromide
c) Benzenediazonium hydrogensulphate
d) Benzenediazonium fluoroborate
View Answer

Answer: c
Explanation: The H+ ions from the aqueous solution of acid combine with the negative HSO4 ions from the benzenediazonium hydrogensulphate to form H2SO4 (sulphuric acid) as the by product.
Participate in Chemistry - Class 12 Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Nitrogen gas is evolved as a product of the reaction between benzenediazonium salt and ethanol.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The nitrogen from the diazo group of the diazonium salt is liberated as free nitrogen molecule (N2) is the form of a gas, as a by-product during the reaction.

7. Which of the following pathways will result in the formation of benzene?
H3PO2 mild reducing agent reacts with benzenediazonium chloride to form benzene
a) Only A
b) Only B
c) Both A and
d) Neither A nor B
View Answer

Answer: b
Explanation: Hypophosphorous acid (H3PO2) is a mild reducing agent, and reacts with benzenediazonium chloride to form benzene. Propionaldehyde does not reduce diazonium salts to benzene.
advertisement

8. Which of the following is not obtained as a product of the reaction between benzenediazonium bromide and ethanol?
a) Benzene
b) Nitrogen gas
c) Acetic acid
d) Hydrogen bromide
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethanol is a mild reducing agent that reduces benzenediazonium bromide to benzene, and itself gets oxidized to an aldehyde, ethanal (CH3CHO).

9. Warming an aqueous solution of benzenediazonium chloride gives phenol.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If the temperature of benzenediazonium salt solutions is allowed to rise upto 283K, the diazonium group is replaced by OH group, and therefore the salt get hydrolysed to phenol.
advertisement

10. Which of the following is the most suitable reagent for converting benzenediazonium fluoroborate to nitrobenzene?
a) NaNO2/HCl
b) NaNO2/Cu powder
c) HBF4/HNO2
d) HNO3/HCl
View Answer

Answer: b
Explanation: Benzenediazonium fluoroborate on treatment with an aqueous solution of sodium nitrite in the presence of copper (from copper powder), gives nitrobenzene.

11. What is the most suitable temperature for the conversion of benzenediazonium fluoroborate to nitrobenzene, with sodium nitrite and copper?
a) 0°C
b) 10°C
c) 22°C
d) 40°C
View Answer

Answer: d
Explanation: When diazonium fluoroborate is heated with aqueous NaNO2 in the presence of copper metal, the diazo group is replaced by NO2 group, to give nitrobenzene.

12. Which of the following is a by product of the reaction between fluoroborate diazonium salt and sodium nitrite in the presence of copper?
a) HBF4
b) NaBF4
c) Na3N
d) NaF
View Answer

Answer: b
Explanation: The diazonium salt dissociates in solution giving a free fluoroborate anion (BF4). This combines with the Na+ ions in solution to form NaBF4.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice Chemistry Problems for Class 12, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.