Chemistry Questions and Answers – Biomolecules – Proteins – 1

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biomolecules – Proteins – 1”.

1. Proteins are polymers of ______
a) α-amino acids
b) β-amino acids
c) γ-amino acids
d) δ-amino acids
View Answer

Answer: a
Explanation: Amino acids contain amino (NH2) and carboxyl (COOH) functional groups. α-amino acids contain the NH2 group on the carbon adjacent to the COOH group. Proteins on hydrolysis yield only α-amino acids.
advertisement

2. If the basic formula of an α-amino acid is R-CH(NH2)-COOH, where R is the side chain, what is the primary point of distinction between any two proteins?
a) Number of amino groups
b) Number of carboxyl groups
c) The side chain R
d) Relative positions of amino, carboxyl groups and R
View Answer

Answer: c
Explanation: α-amino acids are the constituents of proteins. Different proteins are formed by polymerisation of different α-amino acids, which are formed due to the difference in the side chain substituted group R, which may be as simple as hydrogen or as complex as imidazole.

3. Which of the following amino acids is optically inactive?
a) Glycine
b) Alanine
c) Lysine
d) Valine
View Answer

Answer: a
Explanation: Glycine is the only naturally occurring α-amino acid that is optically inactive. This is because the α-carbon of glycine has two hydrogen atoms attached to it.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the one letter code for tyrosine?
a) T
b) Y
c) R
d) S
View Answer

Answer: b
Explanation: Tyrosine is a natural amino acid first obtained from cheese, hence the name. It has a 4-hydroxyphenylmethyl side chain. Its three-letter symbol is Tyr and its code is Y.

5. Which of the following amino acids are aromatic in nature?
a) Methionine
b) Isoleucine
c) Proline
d) Histidine
View Answer

Answer: d
Explanation: Amino acids can be aromatic only if their side chain consists of an aromatic compound. Methionine has a sulphur containing straight chain. Isoleucine has an isobutyl side group. Proline has a complex cyclic side chain. Histidine has a basic aromatic side group, imidazole.
Take Chemistry - Class 12 Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is a non-essential amino acid?
a) Threonine
b) Glutamine
c) Phenylalanine
d) Valine
View Answer

Answer: b
Explanation: Threonine, phenylalanine and valine along with seven other amino acids cannot be produced by the human body and must be obtained through diet. These are essential amino acids. Other amino acids like glutamine are synthesized by the human body and are therefore called non-essential amino acids.

7. Which of the following is a neutral amino acid?
a) Glycine
b) Lysine
c) Arginine
d) Histidine
View Answer

Answer: a
Explanation: Neutral amino acids contain equal number of amino and carboxyl groups. Lysine, arginine and histidine contain two NH2 groups are one COOH group, and are hence basic amino acids.
advertisement

8. Cysteine is a/an ________ amino acid.
a) acidic
b) essential
c) aromatic
d) sulphur containing
View Answer

Answer: d
Explanation: Cysteine is a semi-essential, neutral amino acid. Its side chain is HS-CH2 (thiol), which is aliphatic and contains sulphur. Its symbol is Cys and its code is C.

9. Which of the following amino acids contains only one amino group?
a) Leucine
b) Lysine
c) Asparagine
d) Glutamine
View Answer

Answer: a
Explanation: Lysine, asparagine and glutamine all contain two amino (NH2) groups, of which one is a part of the side chain. Leucine has a purely alkyl side chain and the only amino group it has is one the α-carbon.
advertisement

10. What is the one letter code for asparagine?
a) A
b) P
c) N
d) S
View Answer

Answer: c
Explanation: For the sake of simplicity, each amino acid has been given an abbreviation which is either a three-letter symbol or a one-letter code. Asparagine is represented as Asn or N.

11. Which of the following is incorrect regarding tryptophan?
a) It is an essential amino acid
b) It is a basic amino acid
c) It has an aromatic side chain
d) It is a non-polar amino acid
View Answer

Answer: b
Explanation: Tryptophan is an essential amino acid with bicyclic aromatic side chain, indole. It cannot be synthesized by the human body and must be taken for nitrogen balance in the body. It has one amino and carboxyl group each and is a neutral amino acid.

12. The structure shown below is ______
Structure is Proline which is neutral aliphatic amino acid with cyclic pyrrolidine chain
a) Side chain of histidine
b) Side chain of tryptophan
c) Side chain of proline
d) Proline
View Answer

Answer: d
Explanation: Proline is a neutral aliphatic amino acid, with cyclic pyrrolidine side chain, making it non-polar. It is non-essential as the human body can synthesize it.

13. Identify the amino acid with the formula HOOC-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH.
a) Glutamic acid
b) Aspartic acid
c) Glutamine
d) Asparagine
View Answer

Answer: a
Explanation: Glutamic acid is an amino substituted dicarboxylic acid which can be synthesized by the body. Its IUPAC name is 2-aminopentanedioic acid. Since it has two COOH groups (one more than the number of NH2 groups), it is acidic in nature.

14. Amino acids behave like carboxylic acids
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, amino acids behave like salts rather than simple amines or carboxylic acids. This is due to the presence of both acidic (COOH) and basic (NH2) groups in the same molecule.

15. Amino acids can show amphoteric behaviour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In an aqueous solution of amino acid, COOH loses a proton and NH2 accepts a proton, giving rise to a dipolar zwitter ion. This is neutral but contains both positive and negative terminals. In this form, amino acids react both with acids and bases, and hence show amphoteric behaviour.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.