Chemistry Questions and Answers – Alcohols, Phenols and Ethers Nomenclature – 1

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alcohols, Phenols and Ethers Nomenclature – 1”.

1. According to IUPAC, what is the suffix used for naming alcohols?
a) -al
b) -ol
c) -one
d) -OH
View Answer

Answer: b
Explanation: According to IUPAC, the naming of alcohols is done by substituting the ‘e’ in the name of the alkane with the prefix ‘ol’.
advertisement

2. What is the common name of Butan-2-ol?
a) n-Butyl alcohol
b) sec-Butyl alcohol
c) Isobutyl alcohol
d) tert-Butyl alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: Butan-2-ol has a parent chain of 4 carbon atoms and the OH group at the second carbon. Such configurations have the prefix sec- in the common name.

3. How many carbon atoms are present in the parent chain of tert-Butyl alcohol?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The IUPAC name of tert-Butyl alcohol is 2-methylpropan-2-ol, which has two substituent groups at the C-2 position, namely one methyl and one hydroxyl group.
advertisement
advertisement

4. What is the IUPAC name of Isopropyl alcohol?
a) Propan-1-ol
b) Propan-2-ol
c) 2-Methylpropan-1-ol
d) 2-Methylpropan-2-ol
View Answer

Answer: b
Explanation: Isopropyl alcohol has a parent chain of three carbon atoms with the hydroxyl group at the second carbon, hence propan-2-ol.

5. Glycerol is a _________ alcohol.
a) monohydric
b) dihydric
c) trihydric
d) tetrahydric
View Answer

Answer: c
Explanation: The IUPAC name of glycerol is Propane-1,2,3-triol, signifying that there are three hydroxyl groups attached to three different carbon atoms.
Participate in Chemistry - Class 12 Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which of the following is not a polyhydric alcohol?
a) Cyclohexanol
b) Ethylene glycol
c) Propylene glycol
d) Benzene-1,2-diol
View Answer

Answer: a
Explanation: Polyhydric alcohols have two or more hydroxyl groups in their structure and are named as either glycols in the common system or as diols and triols in the IUPAC system.

7. Identify the correct IUPAC name of the given compound.
3-Methylpropan-2-ol is IUPAC name of compound include ethyl group & has 5 carbon atoms
a) 3-Ethylbutan-2-ol
b) 2-Ethylbutan-3-ol
c) 3-Methylpropan-2-ol
d) 3-Methylpropan-4-ol
View Answer

Answer: c
Explanation: The longest parent carbon chain include the ethyl group and has 5 carbon atoms. The hydroxyl group is at C-2 and methyl group at C-3 to satisfy the lowest set of locants rule.
advertisement

8. Identify the correct IUPAC name for the given compound.
Butane-1,3-diol is IUPAC name of compound with OH group at first & third carbon position
a) Butane-diol
b) Butylene glycol
c) Butane-1,3-diol
d) Butane-1,4-diol
View Answer

Answer: c
Explanation: This is a dihydric alcohol with OH groups at the first and third carbon positions. Butylene glycol is also the correct name but in the common system.

9. Which of the following is an incorrect name for the compound with aromatic ring having hydroxyl groups at para positions?
a) Hydroquinone
b) Benzene-1,4-diol
c) Resorcinol
d) Quinol
View Answer

Answer: c
Explanation: Resorcinol is the common name for the dihydric phenolic compound with the OH groups at meta positions or 1, 3 positions.
advertisement

10. What is the common name of the simplest hydroxy derivative of benzene?
a) Phenol
b) Cresol
c) Cyclohexanol
d) Glycerol
View Answer

Answer: a
Explanation: The simplest hydroxy derivative of benzene is phenol, which is its common as well as IUPAC name. It is a monohydric compound.

11. Which of the following phenols is not dihydric?
a) p-Cresol
b) Catechol
c) Resorcinol
d) Quinol
View Answer

Answer: a
Explanation: m-Cresol is a monohydric phenol with a methyl group at meta position with respect to OH. Its IUPAC name is 3-Methylphenol.

12. The compound o-Cresol is named as 2-Hydroxymethyl benzene in the IUPAC system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The C attached to the hydroxyl group is considered as the first carbon and hence the methyl group is present at the second carbon. So the correct name would be 2-Methylphenol.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.