Chemistry Questions and Answers – Haloalkanes Classification

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Haloalkanes Classification”.

1. Monohalo, dihalo, trihalo and tetrahalo are types of haloalkanes and haloarenes based on the ______
a) type of halogen atom
b) number of halogen atoms
c) nature of carbon atom
d) hybridisation of C atom to which halogen is bonded
View Answer

Answer: b
Explanation: Haloalkanes may be classified as mono, di, tri, tetra and so on depending on the number of halogen atoms present in their structure.
advertisement

2. A monohaloarene is an example of a/an __________
a) aliphatic halogen compound
b) aromatic halogen compound
c) alkyl halide
d) side chain substituted aryl halide
View Answer

Answer: b
Explanation: A monohaloarene is a compound in which the halogen is directly attached to the benzene ring. Side chain substituted aryl halides are also aromatic halogen compounds with the halogen not directly attached to the benzene ring.

3. What is the general formula for haloalkanes? (X=halogen atom, n = 1, 2, 3…)
a) CnH2nX
b) CnH2n+1X
c) CnH2n-1X
d) CnH2n-3X
View Answer

Answer: b
Explanation: The general formula for haloalkanes is CnH2n+1X where X is a halogen atom and n = 1, 2, 3… The formulae CnH2n-1X and CnH2n-3X are that of haloalkenes and haloalkynes respectively.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following compounds contains an allylic carbon?
A sp3 hybridised C atom present adjacent to C-C double bond is allylic carbon
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: a
Explanation: A sp3 hybridised C atom present adjacent to a C-C double bond is called an allylic carbon, and when the halogen atom is bonded to this carbon, it is called an allylic halide.

5. Which of the following categories does the compound shown belong to?
The secondary haloalkane cyclohexyl iodide compound
a) Primary haloalkane
b) Secondary haloalkane
c) Tertiary haloalkane
d) Haloarene
View Answer

Answer: b
Explanation: The compound shown is cyclohexyl iodide, in which the halogen atom is bonded to an alkyl group that is alicyclic in nature. Since there are effectively two alkyl groups attached to the carbon bonded to the halogen atom, it is classified as secondary or 2° cyclo alkyl halide.
advertisement

6. What is the nature of the circled C atom in the following compound?
The nature of the circled C atom is benzylic which is sp3 hybridised
a) sp2 hybridised
b) allylic
c) benzylic
d) vinylic
View Answer

Answer: c
Explanation: The circled C atom is sp3 hybridised and is attached directly to an aromatic ring, hence it is a benzylic carbon and the compound is a 1o benzylic halide.

7. In which of the following cases will the compound be a tertiary (3°) halogen compound? (X=halogen atom)
R’=R”=CH3 compound a tertiary (3°) halogen compound three alkyl groups
a) R’=R”=H
b) R’=CH3, R”=H
c) R’=H, R”=CH3
d) R’=R”=CH3
View Answer

Answer: d
Explanation: When R and R’ both are CH3 groups, then the carbon atom bonded to the halogen will have three alkyl groups attached to it including the benzene ring.
advertisement

8. Which of the following is a vinylic halide?
a) CH2=CHCHCl2
b) CH3CHClCH3
c) (CH3)2C=CHCH2Cl
d) CH3CH=CClCH2CH3
View Answer

Answer: d
Explanation: In CH3CH=CClCH2CH3, the Cl is bonded directly to the C atom of a C-C double bond, and hence it is a vinylic halide. CH3CHClCH3 is an alkyl halide whereas CH2=CHCHCl2 and (CH3)2C=CHCH2Cl are allylic halides.

9. The compound C6H5F is an example of a ________ halide.
a) allylic
b) benzylic
c) vinylic
d) aryl
View Answer

Answer: d
Explanation: In C6H5F, the F atom is directly attached to the sp2 hybridised carbon atom of an aromatic ring, i.e., benzene.
advertisement

10. The compound in which a CH2Br group is attached to a benzene ring is an aryl halide.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The Br atom is bonded to a carbon atom which is attached to sp2 hybridised carbon of benzene. This is an example of a side chain substituted aryl halide.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.