Chemistry Questions and Answers – Preparation of Amines – 1

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preparation of Amines – 1”.

1. Which of the following is the most preferred reagent for reducing nitroethane to ethylamine?
a) H2/Pt
b) Sn/HCl
c) Fe/HCl
d) Zn/HCl
View Answer

Answer: c
Explanation: Reduction of nitroalkanes with iron scrap and HCl is preferred because of the formation of FeCl2 which gets hydrolysed to release HCl during the reaction. Thus, only a small amount of HCl is required to initiate the reaction.
advertisement

2. Which of the following reagents cannot be used to convert nitrobenzene to aniline?
a) LiAlH4-dry ether
b) SnCl2/HCl
c) H2/Pd-ethanol
d) Zn in HCl
View Answer

Answer: a
Explanation: LiAlH4 may be used for the reduction of aliphatic nitro compounds to respective amines. But with aromatic nitro compounds (nitrobenzene), it gives azobenzene and not primary amines (aniline).

3. What compound is formed when hydrogen gas is passed through nitrobenzene in the presence of finely divided nickel?
a) Aniline
b) 2-Nitroaniline
c) 3-Nitroaniline
d) 4-Nitroaniline
View Answer

Answer: a
Explanation: The nitro (NO2) group of nitrobenzene is reduced to amino (NH2) group by the replacement of two oxygens by two hydrogen to give aniline or benzenamine.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. How many water molecules are formed as the by product of reduction of one molecule of nitropropane to one molecule of propanamine, with hydrogen gas in Pt catalyst?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: One molecule of nitropropane reacts with 3 molecules of hydrogen gas (H2) in the presence of Ni/Pt/Pd catalyst to form one molecule of propanamine along with two molecules of water.

5. Ammonolysis is a type of _________ reaction.
a) electrophilic addition
b) electrophilic substitution
c) nucleophilic addition
d) nucleophilic substitution
View Answer

Answer: d
Explanation: Alkyl and benzyl halides on reaction with an alcoholic solution of ammonia (nucleophile) undergoes nucleophilic substitution of the halogen atom by the amino group (-NH2). This process is known as ammonolysis.
Take Chemistry - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What is the type of amine obtained from the ammonolysis of alkyl halides?
a) Primary
b) Primary and secondary
c) Secondary and tertiary
d) Primary, secondary and tertiary
View Answer

Answer: c
Explanation: When an alcoholic solution of ammonia is heated with alkyl halides, a mixture of all three types of amines, i.e., primary, secondary and tertiary amines are formed along with a quaternary ammonium salt.

7. What is the most suitable condition for the ammonolysis of an alkyl halide?
a) 273K, open tube
b) 273K, sealed tube
c) 373K, open tube
d) 373K, sealed tube
View Answer

Answer: d
Explanation: The cleavage of the carbon-halogen bond (of the alkyl halide) by a nucleophile takes place under high pressure and temperature. Thus, the ammonolysis is carried out in a sealed tube at about 100°C.
advertisement

8. What is obtained when the following compound undergoes ammonolysis in a sealed tube at 373K with iodomethane?
Tetramethyl ammonium iodide is obtained undergoing ammonolysis in sealed tube at 373K
a) Dimethylamine
b) N-Iodo-N-methylmethanamine
c) Tetramethyl ammonium iodide
d) No reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Tertiary amines are formed as the ammonolysis of alkyl halides proceeds to form 1° and 2° amines, which further reacts with the alkyl halide. The compound shown is trimethylamine which reacts with iodomethane (alkyl halide) to form a quaternary ammonium salt [(CH3)4N+]I.

9. Aniline can be formed from the ammonolysis of chlorobenzene.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ammonolysis is not suitable for the production of aryl amines, because aryl halides are stable and relatively less reactive toward nucleophilic substitution than alkyl halides. Since chlorobenzene is an aryl halide, it does not undergo ammonolysis to form aniline.
advertisement

10. The main product formed when the ammonolysis is carried out using excess of iodoethane is _______
a) 1° amine
b) 2° amine
c) 3° amine
d) quaternary ammonium salt
View Answer

Answer: d
Explanation: When an excess of alkyl halide is used, the presence of a base will allow the excess hydrogen halide formed to be consumed, resulting in the formation of quaternary ammonium salt as a major product.

11. What is the correct order of reactivity of the following alkyl halides towards ammonolysis reaction?
a) CH3I > CH3Br > CH3Cl
b) CH3I > CH3Cl > CH3Br
c) CH3Cl > CH3Br > CH3I
d) CH3Br > CH3Cl > CH3I
View Answer

Answer: a
Explanation: Iodine is the most electropositive atom of chlorine and bromine halogens. This makes it more susceptible to a nucleophilic attack than towards Cl or Br. Hence, CH3I is more reactive towards ammonolysis.

12. Ammonolysis is a reaction between an alkyl halide and most preferably an ______ solution of NH3.
a) alkaline
b) acidic
c) alcoholic
d) aqueous
View Answer

Answer: c
Explanation: An alcoholic medium promotes the occurrence of a nucleophilic attack of NH3 molecule on the alkyl/benzyl halide. Generally, ethanol is used for this purpose.

13. Identify the product B in the shown reaction.
Product B N,N-Dimethylphenylmethanamine when Benzyl chloride reacts with ammonia
a) Benzylamine
b) N-Methylphenylmethanamine
c) N,N-Dimethylphenylmethanamine
d) N,N-Dichlorophenylmethanamine
View Answer

Answer: c
Explanation: Benzyl chloride reacts with ethanolic ammonia to form benzylamine (A) which reacts with one molecule of CH3Cl to give N-methyphenylmethanamine, which further reacts with one more molecule of CH3Cl to give N, N-dimethylphenylmethanamine.

14. Only primary amine is formed as the main product when ammonolysis of an alkyl halide takes place with large excess of ammonia.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When NH3 is taken in excess in the reaction mixture, the alkyl halide is more likely to react with an NH3 molecule rather than with a molecule of amine which is present in smaller amount. Therefore, only primary amine is formed as the main product.

15. Which of the following would not be a good choice for reducing an aryl nitro compound to an amine?
a) H2/Pt
b) LiAlH4-ether
c) Fe and HCl
d) Sn and HCl
View Answer

Answer: b
Explanation: Lithium aluminium hydride is a reducing agent but does not react with nitro compounds. Instead it reduces nitriles to give corresponding primary amines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.