Chemistry Questions and Answers – Haloalkanes & Haloarenes – Polyhalogen Compounds

«
»

This set of Chemistry Aptitude Test for IIT JEE Exam focuses on “Haloalkanes & Haloarenes – Polyhalogen Compounds”.

1. Which of the following is not a use of methylene chloride?
a) Paint removal
b) Propellant in aerosols
c) Metal cleaning
d) Antiseptic
View Answer

Answer: d
Explanation: Methylene chloride can harm the human central nervous system and application on the skin may result in intense burning and redness.
advertisement

2. Which of the following is an effect of exposure to low levels of dichloromethane in the air?
a) Slightly impaired vision
b) Dizziness
c) Nausea
d) Numbness in fingers
View Answer

Answer: a
Explanation: Dizziness, nausea and numbness are caused due to higher levels of dichloromethane in the air. Lower levels cause slight impairment of hearing and vision.

3. The oxidation of trichloromethane results in the formation of a poisonous gas called ________
a) carbon monoxide
b) carbonyl chloride
c) hydrogen sulphide
d) phosphine
View Answer

Answer: b
Explanation: Trichloromethane is slowly oxidized in air in the presence of light to form an extremely poisonous gas, carbonyl chloride, also called as phosgene.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Chloroform was previously used as a general anaesthetic in surgery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It was stop being used as an anaesthetic due to its toxicity and harmful effects on the human body. It was replaced by safer options like ether.

5. What is the reason for iodoform to be used as an antiseptic?
a) Due to its unpleasant odour
b) Due to its melting point
c) Due to its solubility in alcohol
d) Due to the liberation of free iodine
View Answer

Answer: d
Explanation: The antiseptic properties of iodoform are due to the liberation of free iodine and not due the properties and characteristics of iodoform itself.
Take Chemistry - Class 12 Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following polyhalogen compounds in useful in extinguishing fires?
a) Dichloromethane
b) Trichloromethane
c) Triiodomethane
d) Tetrachloromethane
View Answer

Answer: d
Explanation: Carbon tetrachloride is used as a cleaning fluid, degreasing agent, spot remover and a fire extinguisher.

7. Carbon tetrarchloride may indirectly cause skin cancer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When CCl4 is released into the atmosphere, it causes the depletion of the ozone layer, which increases exposure to UV rays leading to skin cancer, eye diseases and disorders.
advertisement

8. Which of the following is not a freon?
a) CCl3F
b) CCl2F2
c) CBr2F2
d) CClF3
View Answer

Answer: c
Explanation: Freons are chlorofluorocarbon compounds of methane and ethane. The compound CBr2F2 contains bromine, and hence is not a freon.

9. Freon 12 is manufactured from the Swarts reaction of which compound?
a) Dichloromethane
b) Trichloromethane
c) Tetrachloromethane
d) Dichlorodifluoromethane
View Answer

Answer: c
Explanation: Freon 12 (CCl2F2) is obtained by heating CCl4 with antimony fluoride in the presence of antimony pentachloride by Swarts reaction.
advertisement

10. Which of the following is not a characteristic of CHClF2?
a) Non-toxic
b) Non-flammable
c) Non-corrosive
d) Non-liquefiable
View Answer

Answer: d
Explanation: CHClF2 is a freon refrigerant also known as R-22. It is extremely stable, unreactive, non-toxic, non-corrosive and an easily liquefiable gas.

11. Which of the following is not a harmful effect of DDT?
a) It is non-biodegradable
b) Cannot be metabolized by animals
c) Highly toxic towards fish
d) Causes air pollution
View Answer

Answer: d
Explanation: The chemical stability and fat solubility of DDT is a big drawback. It was banned due to its harmful effect on animals and fish.

12. Which of the following is not a use of carbon tetrachloride?
a) Manufacturing of refrigerants
b) Manufacturing of pharmaceuticals
c) Degreasing agent
d) Insecticide
View Answer

Answer: d
Explanation: CCl4 is produced in large quantities for use in the making of refrigerants and propellants for aerosol cans. It is also used as feedstock in pharmaceutical manufacturing and synthesis of chlorofluorocarbons.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice Chemistry Aptitude Test for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.