Chemistry Questions and Answers – Electrochemistry – Fuel Cells

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrochemistry – Fuel Cells”.

1. A fuel cell is a type of electrochemical cell.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Fuel cells are the devices which convert the energy produced during the combustion of fuels (chemical energy) like hydrogen, methane, methanol etc. directly into electrical energy. Hence, a fuel cell is a type of electrochemical cell.
advertisement

2. Which of the following is used as an electrolyte in an H2-O2 fuel cell?
a) KOH
b) NH4OH
c) Fe(OH)2
d) Cu(OH)2
View Answer

Answer: a
Explanation: The general design of the H2-O2 fuel cell consists of porous carbon electrodes containing suitable catalysts (generally finely divided platinum and palladium) incorporated in them. Concentrated KOH or NaOH solution is placed between the electrodes to act as the electrolyte.

3. Which of the following can be used as fuel in a fuel cell?
a) Nitrogen
b) Argon
c) Hydrogen
d) Helium
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrogen is the simplest element. It is also abundantly available in the universe. Hydrogen is high in energy, yet an engine that burns pure hydrogen produces almost no pollution. Hence, it used in a fuel cell.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a fuel cell?
a) PEM cell
b) Direct methanol cell
c) Solid oxide cell
d) Daniell cell
View Answer

Answer: d
Explanation: Polymer electrolyte membrane (PEM) cell, direct methanol cell and solid oxide cell are all types of fuel cells. Daniell cell is a primary galvanic cell with a copper cathode and a zinc-amalgam anode. Daniell cell is a reversible cell.

5. Which of the following is not produced in an H2-O2 fuel cell?
a) Electricity
b) Pollutants
c) Heat
d) Water
View Answer

Answer: b
Explanation: Fuel cells convert the chemical energy of fuel into electricity through combustion. Since combustion is an exothermic reaction, heat is evolved. The overall reaction in an H2-O2 cell is:
2H2 (g) + O2 (g) → 2H2O (l)
Thus, water is also produced.
Take Chemistry - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is supplied to the cathode of a fuel cell?
a) Hydrogen
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Chlorine
View Answer

Answer: c
Explanation: A fuel cell is composed of an anode, cathode, and an electrolyte membrane. A typical fuel cell works by passing hydrogen through the anode of a fuel cell and oxygen through the cathode.

7. Who invented the first fuel cell?
a) Francis Bacon
b) Thomas Grubb
c) Leonard Niedrach
d) William Grove
View Answer

Answer: d
Explanation: The first fuel cell was conceived by Sir William Robert Grove in 1839. He mixed hydrogen and oxygen in the presence of an electrolyte and produced electricity and water. The fuel cell he made used similar materials to today’s phosphoric acid fuel cell.
advertisement

8. What is the maximum theoretical energy efficiency of a fuel cell?
a) 100%
b) 69%
c) 50%
d) 83%
View Answer

Answer: d
Explanation: E°cell of an H2-O2 fuel cell = 1.23 V and ΔH=-285.8 kJ mol-1
ΔG = -n x F x E°cell = -2 x 96500 x 1.23
= -237390 J mol-1
= -237.390 kJ mol-1
Efficiency = ΔG/ΔH x 100
= -237.390/-285.8 x 100
= 83%.

9. Which of the following statements regarding fuel cells is false?
a) Because of continuous supply, fuel cells never become dead
b) They do not cause pollution
c) Fuel cells have 100% efficiency practically
d) The cost of catalysts needed for the electrode reactions is high
View Answer

Answer: c
Explanation: Theoretically, the fuel cells are expected to have an efficiency of 100%. However, practically they give efficiency of 60-70%. Still, they are much superior to the thermal power plants in which fuels are burnt to produce heat which then changes water into steam to run the turbine. Such a power plant does not have an efficiency of more than 40%.
advertisement

10. Which of the following are the common ways to produce H2 gas in a fuel cell?
a) Coal and biomass gasification
b) Electrolysis and absorption
c) Steam reforming and electrolysis
d) Electromagnetism and steam reforming
View Answer

Answer: c
Explanation: Since hydrogen does not exist as a gas on Earth, it must be separated from other elements. Hydrogen atoms can be separated from water, natural gas molecules or biomass. The two most common ways to produce hydrogen are steam reforming (using high-temperature steam to produce hydrogen from natural gas) and electrolysis (splitting water).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.