Chemistry Questions and Answers – Solid State Characteristics

»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solid State Characteristics”.

1. Solid-state is denser than the liquid and gaseous states of the same substance. Which of the following is an exception to this rule?
a) Mercury
b) Carbon dioxide (dry ice)
c) Ice
d) NaCl
View Answer

Answer: c
Explanation: The density of ice is about 0.92 g/cm3 while that of water is 1 g/cm3. Mercury has density 14.184 g/cm3 as solid and 13.69 g/cm3 as liquid. Carbon dioxide has density 1.56 g/cm3 as solid and 1.10 g/cm3 as liquid. NaCl has density 2.71 g/cm3 as solid and 1.556 g/cm3 in molten state. Therefore only ice has lesser density as a solid than as a liquid.
advertisement

2. Which of the following can be used to describe a crystalline solid?
a) Heterogeneous, anisotropic
b) Homogeneous, anisotropic
c) Heterogeneous, isotropic
d) Homogeneous, isotropic
View Answer

Answer: b
Explanation: Homogeneity refers to uniformity in composition, which is a characteristic property of crystalline solids. Isotropy is when the values of physical properties do not change with direction throughout the body of the solid. Crystalline solids are anisotropic because the composition of the solid changes with direction, hence the physical properties also change with direction.

3. When a single substance can crystallize in two or more forms under different conditions provided, it is called as _________
a) Polymorphous
b) Isomorphous
c) Semimorphous
d) Multimorphous
View Answer

Answer: a
Explanation: Isomorphous is when two or more substances have the same crystal structure. Polymorphous is when a single substance can crystallize in two or more forms depending upon the conditions.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is an amorphous solid?
a) Quartz
b) Quartz glass
c) Graphite
d) Salt (NaCl)
View Answer

Answer: b
Explanation: Quartz glass does not have a perfectly ordered structure, hence it is classified as an amorphous solid. The rest are crystalline solids due to ordered structures.

5. Amorphous solids are actually supercooled liquids.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Amorphous solids behave like fluids and flow very slowly under the influence of gravity. Hence, they are said to be supercooled liquids.
Take Chemistry - Class 12 Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which type of solid structure melts at a definite, sharp melting point?
a) All types of solids
b) No type of solid
c) Amorphous solids
d) Crystalline solids
View Answer

Answer: d
Explanation: Crystalline solids have a perfectly ordered structure which collapses immediately at a specific temperature. Amorphous solids melt over a range of temperatures, not one specific value.

7. Which of the following describes a general solid?
a) Compressible
b) Incompressible
c) Fluid
d) Semi-compressible
View Answer

Answer: b
Explanation: The intermolecular forces of attraction in a solid are very strong, making it incompressible. Gases are highly compressible, while liquids are semi-compressible. Fluid is a property of a substance that can ‘flow’.
advertisement

8. _________ is the basic repeated structural unit of a crystalline solid.
a) Monomer
b) Molecule
c) Unit cell
d) Atom
View Answer

Answer: c
Explanation: Crystalline solids are composed of many small crystals, each of which is called a unit cell. It is a specific term. Monomer is the basic unit for a polymer, and atoms make up molecules, which can further arrange themselves to form solids, liquids or gases.

9. Which of the following statements is true for an amorphous solid?
a) Long range order is present
b) Short range order is present
c) There is no orderly arrangement
d) Complete order is present at lower temperatures
View Answer

Answer: b
Explanation: For an amorphous solid there is short range order present which is independent of the temperature. Long range order is present in crystalline solids.
advertisement

10. Sulfur exists in two polymorphic forms ____________ and ______________
a) rhombic and monoclinic
b) rhombic and triclinic
c) hexagonal and triclinic
d) hexagonal and monoclinic
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two polymorphous structures of sulfur, rhombic and monoclinic. Polymorphous structures occur when a single substance can crystallize in two or more forms depending upon the conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.