Chemistry Questions and Answers – Methods of Preparation of Haloalkanes

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Preparation of Haloalkanes”.

1. What is the correct order of reactivity of alcohols with a given haloacid?
a) 1° > 2° > 3°
b) 3° > 2° > 1°
c) 1° > 3° > 2°
d) 2° > 1° > 3°
View Answer

Answer: b
Explanation: When more number of electron donating groups are bonded to the C atom attached to the OH group, the polarity of C-OH bond increases. Thus, the reactivity of the alcohol increases.
advertisement

2. What is the correct order of reactivity of the following haloacids with a given alcohol?
a) HCl > HBr > HI
b) HI > HBr > HCl
c) HBr > HCl > HI
d) HI > HCl > HBr
View Answer

Answer: b
Explanation: The bond dissociation enthalpy of the carbon-halogen bond between H and Cl is the highest and that between H and I is the lowest among HI, HBr and HCl.

3. What is the catalyst in the reaction of a primary alcohol with HCl to obtain a chloroalkane?
a) anhydrous ZnCl2
b) concentrated H2SO4
c) red phosphorous
d) pyridine
View Answer

Answer: a
Explanation: The presence of anhydrous ZnCl2 is to be break the C-O bond in alcohols. ZnCl2 is a Lewis acid and reacts with the oxygen of the alcohol group.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The reaction of a primary alcohol with which of the following gives purely a haloalkane?
a) Phosphorus trichloride
b) Phosphorus pentachloride
c) Thionyl chloride
d) Sulphuryl chloride
View Answer

Answer: c
Explanation: The reaction of alcohol with SOCl2 gives a chloroalkane along with gases SO2 and HCl which are easily escapable, leaving behind the pure alkyl chloride.

5. When ethanol reacts with PCl5, it gives three products which include chloroethane and hydrochloric acid. What is the third product?
a) Phosphorus acid
b) Phosphoric acid
c) Phosphorus trichloride
d) Phosphoryl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: The reaction of CH3CH2OH with PCl5 yields CH3CH2Cl, POCl3 (phosphoryl acid) and HCl. This is a method of preparation of chloroalkanes from alcohols.
Take Chemistry - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What do you get by heating a mixture of hexanol and concentrated aqueous hydrogen chloride?
a) Cyclochlorohexane
b) Chlorohexane
c) Phosphorus acid
d) No reaction
View Answer

Answer: b
Explanation: Alkyl chlorides can be prepared by heating a mixture of alcohol and concentrated aqueous halogen acid.

7. Iodoalkanes can be obtained by heating alcohols with potassium iodide in __________
a) hypophosphrus acid
b) phosphorus acid
c) phosphoric acid
d) hypophosphoric acid
View Answer

Answer: c
Explanation: When alcohols are heated with potassium or sodium iodide in 95% phosphoric acid (H3PO4), iodoalkanes are generated.
advertisement

8. The following reaction to form haloalkanes is an example of which type of reaction?
Propane + Cl2 (in the presence of UV light) = 1-Chloropropane + 2-Chloropropane
a) Free radical substitution
b) Halogen exchange
c) Finkelstein reaction
d) Swarts reaction
View Answer

Answer: a
Explanation: Free radical chlorination of alkanes give a mixture of isomeric haloalkanes which are difficult to separate. This reaction takes place in the presence of UV light or heat.

9. How many monohaloalkane isomers can be formed on the free radical bromination of (CH3)2CHCH2CH3?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four different types of hydrogen atoms that can be replaced to give the following four isomers; (CH3)2CHCH2CH2Br, (CH3)2CHCH(Br)CH3, (CH3)2C(Br)CH2CH3 and CH3CH(CH2Br)CH2CH3.
advertisement

10. When propene reacts with HBr, two products are formed out of which one is predominates the other. Identify the minor product.
a) 1-Bromopropane
b) 2-Bromopropane
c) 1-Bromobutane
d) 2-Bromobutane
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Markovnikov’s rule, the negative part of the reagent (Br) attaches itself to the C atom with lesser number of hydrogen atoms. Hence, the Br attaches majorly to the second C atom of propane and forms 2-Bromopropane as the major product.

11. Which of the following is incorrect with regard to the reaction between C2H4 and Cl2 in CCl4?
a) It results in the formation of a vicinal dihalide
b) It results in the breaking of the C-C double bond
c) It results in the formation of a colourless compound
d) It results in the discharge of a reddish-brown colour
View Answer

Answer: d
Explanation: The reddish-brown colour is discharged when Br2 reacts with an alkene to form a vic-dihalide. This makes it an important test for the detection of a double bond.

12. The Finkelstein reaction takes place in what medium?
a) Concentrated HCl
b) Concentrated H2SO4
c) Dry acetone
d) Water
View Answer

Answer: c
Explanation: When the alkyl bromide/chloride reacts with sodium iodide in dry acetone, the NaBr or NaCl formed gets precipitated in dry acetone. This facilitates the forward reaction according to Le Chatelier’s Principle.

13. What will be the product of the following reaction?
Find the product by preparation of alkyl chloride from alchol by heating it with HCl
a) Preparation of alkyl chloride from alchol by heating it with HCl - option a
b) Preparation of alkyl chloride from alchol by heating it with HCl - option b
c) Preparation of alkyl chloride from alchol by heating it with HCl - option c
d) Preparation of alkyl chloride from alchol by heating it with HCl - option d
View Answer

Answer: b
Explanation: This is a method of preparation of alkyl chloride from alchol by heating it with HCl. Only the alcoholic OH group will be substituted by Cl. The phenolic OH will reamain as it is.

14. The Finkelstein reaction can be used to prepare alkyl fluorides.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The reagent in Finkelstein reaction is strictly sodium iodide which reacts with either alkyl bromides or chlorides to exchange the iodine with the other halogen group to form alkyl iodides.

15. Identify ‘X’ in the following reaction.
Formation of Hg2F2 by Swarts reaction to prepare alkyl fluorides
a) AgF
b) Hg2F2
c) CoF2
d) SbF3
View Answer

Answer: b
Explanation: This is an example of Swarts reaction to prepare alkyl fluorides from alkyl bromides or chlorides. The main reagent is a metallic fluoride to exchange the F atom with the haloalkane.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.