Chemistry Questions and Answers – Drug-Target Interaction

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drug-Target Interaction”.

1. Drugs that block the binding site of an enzyme form a substrate are called ______
a) inhibitors
b) poisons
c) messengers
d) receptors
View Answer

Answer: a
Explanation: Drugs that either prevent the enzyme from holding the substrate or prevent it from providing functional groups that attack the substrate, are called enzyme inhibitors. These inhibit the catalytic activity of enzymes.
advertisement

2. Which of the following drugs will inhibit the activity of the shown enzyme?
Find the drug which inhibit the activity of the enzyme
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: a
Explanation: The shape of the active site resembles a triangle, which means that the substrate should also have a similar shape. The drug that will inhibit the activity of this enzyme should closely resemble the substrate and block the active site. These are called competitive inhibitors.

3. All drugs block enzyme activity by occupying the active site before the substrate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Drugs prevent the attachment of substrate to enzymes by two different ways. One is the competitive approach where it occupies the active site, and the other is non-competitive way in which it does not occupy the active site.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A certain compound X occupied a site of an enzyme exactly opposite to that of the active site. This immediately resulted in the change of shape of the active site. X is called a ______
a) competitive inhibitor
b) non-competitive inhibitor
c) competitive messenger
d) receptor
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-competitive inhibitors are drugs that affect the catalytic activity of enzymes by changing the shape of the active site by binding to the enzyme at some other site. This prevents the substrate from binding to the enzyme.

5. A certain compound occupied a site Y of an enzyme near to the active site. This immediately resulted in the change of shape of the active site. Y is called a/an ______
a) inactive site
b) binding site
c) non-competitive site
d) allosteric site
View Answer

Answer: d
Explanation: When a drug binds to an enzyme from a site other than the active site, it is called an allosteric site. Binding to this site causes the change in shape of active site such that the substrate cannot recognise it.
Take Chemistry - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. If the bond between the enzyme and inhibiting drug is very strong, which of the following takes place?
a) The active site slowly regains its original shape
b) The enzyme develops a new active site
c) The enzyme is blocked temporarily
d) The body synthesizes a new enzyme
View Answer

Answer: d
Explanation: When there is a strong covalent bond between the enzyme and the drug, the enzyme is blocked permanently. This results in the degradation of the entire drug-enzyme complex and the synthesis of a new enzyme.

7. Which of the following is incorrect regarding receptors?
a) They have constant shape
b) They are proteins
c) The shape of receptors binding site changes to fit the messenger
d) They are present in the cell membrane
View Answer

Answer: a
Explanation: Receptors are proteins that are embedded in the cell membrane with the binding site protruding outwards. They change the shape of the binding site to accommodate the incoming messenger and facilitate communication.
advertisement

8. Which of the following is not a reason for the selectivity of receptors towards messengers?
a) Shape of binding site
b) Structure
c) Amino acid composition
d) Location in the membrane
View Answer

Answer: d
Explanation: There are lots of different types of receptors in the body at different locations. They interact with different kinds of chemical messengers. Their selectivity for one messenger over the other is because of the difference in their binding sites, structure and composition of amino acids.

9. The drugs that are used when there is a lack of natural chemical messenger is called ______
a) antagonists
b) agonists
c) analgesics
d) narcotics
View Answer

Answer: b
Explanation: Agonists are drugs that replicate the behaviour and properties of the chemical messenger and activate the receptor. These are used when the actual messenger is not present in the body.
advertisement

10. Antagonists do not allow the transfer of message through receptors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Antagonists bind to the receptor at the binding site and inhibit its natural communicative function. This prevents the message to be passed into the cell.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.