Chemistry Questions and Answers – Preparation of Aldehydes and Ketones

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preparation of Aldehydes and Ketones”.

1. Which of the following methods cannot produce aldehydes?
a) Oxidation of primary alcohols
b) Dehydrogenation of secondary alcohols
c) Ozonolysis of alkenes
d) Hydration of ethyne with acid
View Answer

Answer: b
Explanation: The dehydrogenation of secondary alcohols give ketones. Aldehydes are obtained by the dehydrogenation of primary alcohols.
advertisement

2. Which of the following reactions can produce ketones?
a) Oxidation of primary alcohols
b) Dehydrogenation of primary alcohols
c) Dehydrogenation of tertiary alcohols
d) Oxidation of secondary alcohols
View Answer

Answer: d
Explanation: Oxidation and dehydrogenation of secondary alcohols results in ketones. The same reactions with primary alcohols give aldehydes.

3. Conversion of propyne to acetone requires three important reagents. Identify which of the following is not one of the three?
a) Water
b) Zinc dust
c) H2SO4
d) HgSO4
View Answer

Answer: b
Explanation: Addition of water to propyne in the presence of H2SO4 and HgSO4 gives acetone. Zinc dust is an important reagent in the ozonolysis of alkenes.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the catalyst used in the hydrogenation of acetyl chloride to produce ethanal?
a) Pt over BaSO4
b) Pt over CuSO4
c) Pd over BaSO4
d) Pd over CuSO4
View Answer

Answer: c
Explanation: Acyl chlorides are hydrogenated in the presence of catalyst palladium over barium sulphate. This is known as Rosenmund reaction.

5. Which of the following carbonyl compounds can be prepared from Rosenmund reaction?
a) Methanal
b) Acetone
c) Butanone
d) Benzaldehyde
View Answer

Answer: d
Explanation: Rosenmund reaction is exclusively used for the preparation of aldehydes by the substitution of chloride by hydrogen. Given this, methanal cannot be formed from this reaction because its corresponding acyl chloride, i.e., formyl chloride, is unstable at room temperature. Benzaldehyde is formed from benzoyl chloride.
Take Chemistry - Class 12 Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following is required in Stephen reaction?
a) LiCl
b) NiCl2
c) SnCl2
d) TiCl4
View Answer

Answer: c
Explanation: Nitriles are converted to respective imines with SnCl2 in the presence of HCl, which on hydrolysis gives corresponding aldehyde.

7. Which of the following compounds helps in reducing esters to aldehydes?
a) BINAL-H
b) DIBAL-H
c) DIPT
d) TBAF
View Answer

Answer: b
Explanation: DIBAL-H or diisobutylaluminium hydride is a reducing agent which are used to reduce nitriles to imines or esters to aldehydes. These are important in the preparation of aldehydes.
advertisement

8. Identify ‘X’ in the reaction given below.
The x in the etard reaction is CrO2Cl2 obtained by hydrolysis gives benzaldehyde
a) CrO3
b) CrO2Cl2
c) Alkaline KMnO4
d) Anhydrous AlCl3
View Answer

Answer: b
Explanation: This is known as Etard reaction. The chromyl chloride oxidises the methyl group to a chromium complex in CS2. This complex on hydrolysis gives benzaldehyde.

9. Benzaldehyde can be obtained from the hydrolysis of the product formed during side chain chlorination of toluene.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Side chain chlorination of toluene in the presence of light (represented by hv) gives benzal chloride which on hydrolysis gives benzaldehyde. This is an important commercial method for the production of benzaldehyde.
advertisement

10. Identify the reagent(s) for the conversion of chlorobenzene to 3-chlorobenzaldehyde.
a) CrO3 and (CH3CO)2O
b) CrO2Cl2; H2O
c) Cl2/hv; H2O
d) CO, HCl and CuCl
View Answer

Answer: d
Explanation: When benzene or its derivative is treated with CO and HCl in the presence of anhydrous AlCl3 or CuCl, it gives a benzaldehyde or substituted benzaldehyde. This is known as Gatterman-Koch reaction.

11. Acetyl chloride reacts with _______ to give butan-2-one.
a) cadmium chloride
b) methyl magnesium chloride
c) dimethyl cadmium
d) diethyl cadmium
View Answer

Answer: d
Explanation: For butan-2-one to form from acetyl chloride, the Cl group needs to be replaced by an ethyl group. This ethyl group is obtained from diethyl cadmium which is produced from the reaction between ethyl magnesium bromide and cadmium chloride.

12. What is formed after the hydrolysis of the product of the reaction between benzonitrile and methyl magnesium bromide in dry ether?
a) Phenyl acetaldehyde
b) Acetophenone
c) 1-Phenylpropanone
d) Benzaldehyde
View Answer

Answer: b
Explanation: When a nitrile is treated with a Grignard reagent in the presence of dry ether, an addition product is formed which on hydrolysis gives a ketone.

13. Friedel-Crafts benzoylation of benzene gives ________
a) acetophenone
b) propiophenone
c) benzophenone
d) no reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: When benzene is treated with benzoyl chloride in the presence of anhydrous aluminium chloride, it forms benzophenone which is an aromatic ketone.

14. Identify the reagent for the conversion of but-2-ene to ethanal.
a) O3/H2O-Zn dust
b) H2O, H2SO4, HgSO4
c) PCC
d) DIBAL-H
View Answer

Answer: a
Explanation: But-2-ene on ozonolysis followed by reaction with water and zinc dust gives ethanal or sometimes a mixture of an aldehyde and ketone depending on the substitution pattern.

15. Which of the following reactions does not give benzaldehyde?
a) Rosenmund reaction
b) Etard reaction
c) Gatterman-Koch reaction
d) Friedel-Craft acylation reaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Friedel-Crafts acylation of benzene produces an aromatic ketone and not benzaldehyde. Benzene on Gatterman-Koch reaction gives benzaldehyde, so does toluene on Etard reaction. Rosenmund reaction also gives benzaldehyde but from benzoyl chloride.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.