Chemistry Questions and Answers – Classification of Crystalline Solids

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Crystalline Solids”.

1. Which of the following consists of either atoms or molecules formed by non polar covalent bonds?
a) Non polar molecular solid
b) Metallic solid
c) Polar molecular solid
d) Ionic solid
View Answer

Answer: a
Explanation: Non polar molecular solids consists of either of the atoms or molecules formed by non polar covalent bonds. Metallic solids and ionic solids consist of free mobile electrons and ions respectively. Whereas polar molecular solids are formed by polar covalent bonds.
advertisement

2. Polar molecular solids are _________
a) bad conductors of electricity
b) good conductors of electricity
c) solid at room temperature
d) brittle
View Answer

Answer: a
Explanation: In polar molecular solids, the molecules are formed by covalent bonds and held together by strong dipole-dipole interaction. Therefore, polar molecular solids are non-conductors of electricity.

3. The molecules in polar molecular solid are held together by __________
a) dipole-dipole interaction
b) london forces
c) ionic bond
d) metallic bond
View Answer

Answer: a
Explanation: The force responsible for holding together the molecules of polar molecular solids is dipole-dipole force of attraction. Polar molecular solids are non-conductors of electricity.
advertisement
advertisement

4. Which of the following tend to be volatile liquids or soft solids at room temperature and pressure?
a) Non polar molecular solids
b) Metallic solids
c) Polar molecular solids
d) Hydrogen bonded molecular solids
View Answer

Answer: d
Explanation: In hydrogen bonded molecular solid, the intermolecular forces are strong hydrogen bonds. Hence, it tends to be volatile liquids or soft solids at room temperature and pressure.

5. Which type of solids are formed by three-dimensional arrangement of cations and anions bound by strong electrostatic force?
a) Polar molecular solids
b) Ionic solids
c) Covalent solids
d) Metallic solids
View Answer

Answer: b
Explanation: Ionic solids are made up of three dimensional arrangement of cations and anions bound by strong electrostatic force.
advertisement

6. Which of the following is non-conductor of electricity at solid state but can conduct electricity in the molten state or when dissolved in water?
a) Non polar molecular solids
b) Metallic solids
c) Ionic solids
d) Hydrogen bonded molecular solids
View Answer

Answer: c
Explanation: Ionic Solids, when dissolved in water, tend to separate cations and the anions which allows the solution to conduct electricity. Also, they have high melting and boiling points.

7. Which of the following is an orderly collection of positive ions surrounded and held together by a sea of electrons?
a) Gas
b) Non-metal
c) Metal
d) Metalloids
View Answer

Answer: c
Explanation: Metal is said to be an orderly collection of positive ions surrounded and held together by a sea of delocalized electrons. These delocalized electrons are mobile and are responsible for the conduction of electricity.
advertisement

8. Which of the following are responsible for high electrical and thermal conductivity of a metal?
a) Ions
b) Covalent bonds
c) Free H+ ions
d) Free and mobile electrons
View Answer

Answer: d
Explanation: Each atom of a metal gives one or more electrons towards the sea of mobile electrons it is surrounded by which ultimately contributes to the electrical and thermal conductivity of the metal.

9. Which of the following is not a characteristic of metals?
a) Lustre
b) Ductile
c) Malleable
d) Brittle
View Answer

Answer: d
Explanation: Metals are lustrous, ductile and malleable. They cannot be brittle. Non-metals tend to be brittle in their solid state.
advertisement

10. Which type of crystalline solid is also called as giant molecules?
a) Ionic solids
b) Covalent solids
c) Polar molecular solids
d) Metallic solids
View Answer

Answer: b
Explanation: Covalent solids consists of a long chain of covalent bonds between the adjacent molecules throughout the crystal. Hence, they are called giant molecules. They are hard and brittle in nature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.