Chemistry Questions and Answers – Bonding in Coordination Compounds – 2

«
»

This set of Chemistry Problems for IIT JEE Exam focuses on “Bonding in Coordination Compounds – 2”.

1. The crystal field theory considers the metal-ligand bond to be a _______ bond.
a) covalent
b) ionic
c) polar
d) hydrogen
View Answer

Answer: b
Explanation: The CFT is an electrostatic model which considers the bond between metal ion and the ligand to be ionic arising due to the electrostatic interactions between them.
advertisement

2. In CFT, which of the following ligands will be treated as point dipoles?
a) Cl
b) NO2
c) CN
d) NO
View Answer

Answer: d
Explanation: Anionic ligands are treated as point charges and neutral ligands are treated as point dipoles in crystal field theory.

3. Which of the following orbitals does not belong to t2g orbitals?
a) dxy
b) dyz
c) dxz
d) dz2
View Answer

Answer: d
Explanation: t2g is a set of three d orbitals of lower energy in octahedral complexes. The two remaining d orbitals of higher energy form the eg set.
advertisement
advertisement

4. Identify the correct order of increasing field strength of the ligands.
a) SCN, NH3, NCS, CN
b) NCS, SCN, NH3, CN
c) SCN, NCS, NH3, CN
d) NCS, NH3, SCN, CN
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the spectrochemical series, thiocyanate is weaker than isothiocyanate which is in turn weaker than amine and cyanide ligands.

5. By how much percentage does the energy of eg orbitals increase by from the average field splitting energy in octahedral complexes?
a) 40%
b) 45%
c) 50%
d) 60%
View Answer

Answer: d
Explanation: The energy of the two eg orbitals will increase by (3/5)Δo, that is 60% of the average energy that separates the field in octahedral complexes.
advertisement

6. Identify the correct order of decreasing field strength of the neutral ligands.
a) CO, en, NH3, H2O
b) CO, en, H2O, NH3
c) en, CO, NH3, H2O
d) en, CO, H2O, NH3
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the spectrochemical series, CO is the strongest ligand. The ligands en, amine and water are weaker than CO and their field strength decreases in that order.

7. Identify the correct relation between Δo and Δt, where Δo denotes crystal field splitting in octahedral complexes and Δt denotes crystal field splitting in tetrahedral complexes.
a) Δo < Δt
b) Δo > Δt
c) Δo = Δt
d) Δo ≥ Δt
View Answer

Answer: b
Explanation: It has been observed that splitting energy in tetrahedral fields is considerably less than in octahedral complexes. To be precise, it has been found that Δt = (4/9) Δo.
advertisement

8. Which of the following ligands is most likely to form high spin complexes in octahedral fields?
a) Cl
b) OH
c) C2O4
d) CN
View Answer

Answer: a
Explanation: Cl- is the weakest field ligand in the given options. The splitting field Δo is small and the energy separation between the eg and t2g orbitals are narrower. Hence, the electrons tend to occupy the eg orbitals easily and are likely to have a greater number of half-filled orbitals.

9. What will be the electronic configuration of d5 in terms of t2g and eg in an octahedral field when Δo<P, where P is the energy required for pairing of electrons in a single orbital?
a) t2g5 eg0
b) t2g2 eg3
c) t2g3 eg2
d) t2g0 eg5
View Answer

Answer: c
Explanation: When the field splitting is less than the pairing energy, the energy gap between the two sets of d orbitals is small. This allows the electrons to occupy the higher energy orbitals once the lower orbitals are singly occupied. Thus, the configuration will be t2g3 eg2, with one electron in each orbital.
advertisement

10. Tetrahedral fields can easily form low spin complexes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The splitting energy in tetrahedral fields is almost half of that of octahedral fields. Due to this, the orbital splitting energies are not very large, which makes it difficult for electron pairing and therefore low spin complexes are rarely formed.

11. Observe the orbital splitting diagram of a tetrahedral field and find the value of x.
The value of x in terms of Δo is 0.178 in orbital splitting diagram of tetrahedral field
a) 0.178
b) 0.267
c) 0.4
d) 0.44
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of x is asked in terms of Δo and not Δt. The t2 orbitals is at an energy of (2/5) Δt above the average energy. This is equal to (2/5) times (4/9) Δo = 0.178Δo.

12. As the crystal field splitting energy in octahedral field increases, the wavelength of light absorbed _________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) May increase or decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: If Δo is less (as in weak field ligands), the excitation energy will be the smallest and the largest wavelength will be absorbed. On the other hand, Δo is high (as in strong field ligands), the excitation energy will be the largest and the smallest wavelength will be absorbed.

13. The complex [Co(H2O)6]3+ absorbs the wavelength of light corresponding to orange colour. Predict the colour of the coordination compound based on this information.
a) Red
b) Yellow
c) Blue
d) Colourless
View Answer

Answer: c
Explanation: This is because of the concept of complementary colours. The colour of the complex is complementary to that which is absorbed and is generated from the wavelength that is left over.

14. Hexaaquatitanium(III) chloride is a coloured compound that loses its colour on heating.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Heating the compound removes the water which is the ligand. In the absence of a ligand, crystal field splitting does not occur and hence the compound becomes colourless.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice Chemistry Problems for IIT JEE Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.