Soil Mechanics Questions and Answers – Packing of Uniform Spheres

This set of Soil Mechanics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Packing of Uniform Spheres”.

1. The loosest stable arrangement of equal sized spheres is obtained when the sphere centres form a ______ space lattice.
a) triangular
b) rhombohedral
c) rectangular
d) hexagonal
View Answer

Answer: c
Explanation: When the sphere centres form a rectangular space lattice, then they form a packing known as cubic packing, wherein each sphere is in contact with six surrounding neighbouring spheres.

2. The porosity of cubic packing is ______
a) 42.66%
b) 47.64%
c) 25.95%
d) 30.21%
View Answer

Answer: b
Explanation: Consider a unit cube of soil having spherical particles of diameter d.
Volume of each spherical particle = (π/6)d3
Total volume of container = 1*1*1=1
No. of solids in the container = (1/d)*(1/d)*(1/d)=(1/d3)
Volume of the solids Vs = (π/6)*d3*(1/d3)=(π/6)
Volume of the voids Vv = 1-(π/6)
Voids ratio e = (1-(π/6))/(π/6)
Porosity n = e/(1+e) = 0.9099/(+0.9099) = 0.4764
In percentage, n = 47.64%.

3. The angle of orientation of the spheres in the maximum possible voids ratio is ______
a) 60°
b) 90°
c) 30°
d) 75°
View Answer

Answer: b
Explanation: The soil will have maximum possible voids when the soil grains are arranged in a cubical array of spheres. In a cubical array, the angle of orientation α = 90°.
advertisement
advertisement

4. The porosity of intermediate packing factor is given by ______
a) n = 1-[1/(6*(1-cosα)*( √(1-2cosα) )]
b) n = (1-cosα)*( √(1+2cosα) )
c) n = 1-[π/(6*(1-cosα)*(√(1-2cosα))]
d) n = 6*(1-cosα)*(√(1-2cosα))
View Answer

Answer: c
Explanation: The formula was given by Slichter. In an intermediate packing, the centres of any 8 spheres, originally arranged in a cubic packing form the corners of the rhombohedron, with an acute face angle α.

5. The volume of the solids in a unit cell is given by ______
a) π/6
b) π/4
c) π/6
d) 2π/3
View Answer

Answer: c
Explanation: Consider a unit cell,
Volume of each spherical particle = (π/6)*d3
Total volume of container=1*1*1=1
No. of solids in the container=(1/d)*(1/d)*(1/d)=(1/d3)
Volume of the solids Vs=(π/6)*d3*(1/d3)=(π/6).
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. The volume of solids in a unit cell is constant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The volume of solids in a unit cell is (π/6) as it does not change with the acute face angle α. Whereas, the total volume of the unit cell varies with acute face angle α.

7. In the densest state of packing, each sphere is in contact with ______ neighbouring spheres.
a) 6
b) 12
c) 8
d) 18
View Answer

Answer: b
Explanation: In the densest state of packing, sphere centres form a rhombohedral array with face angle α=60°. Thus, each sphere is in contact with 12 neighbouring spheres.
advertisement

8. The total volume of rhombohedron with face angle 60° is _______
a) 0.5
b) 0.7071
c) 0.9099
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The total volume of rhombohedron is given by,
V = (1-cosα)*(√(1+2cosα))
V = (1-cos60°)*(√(1+2 cos60°))
V = 0.7071.

9. The minimum possible void ratio of uniformly graded spherical grains is _______
a) 0.20
b) 0.25
c) 0.30
d) 0.35
View Answer

Answer: d
Explanation: Consider a unit cube of soil having spherical particles of diameter d.
Volume of the solids Vs= (π/6)=0.5236
The total volume V=(1-cosα)*(√(1+2cosα))
Minimum void ratio is possible in densest state with α=60°
∴ V=(1-cos60°)*(√(1+2cos60°))
V=0.7071
Volume of the voids Vv=V-Vs=0.7071-0.5236
Vv=0.1835
Voids ratio e= Vv/ Vs=0.1835/0.5236
∴ e=0.35.
advertisement

10. The volume if voids of a rhombohedral array of spherical grains with α=75° is _______
a) 0.4266
b) 0.7439
c) 0.3895
d) 0.3595
View Answer

Answer: c
Explanation: Given,
α=75°
The total volume V=(1-cosα)*(√(1+2cosα))
∴ V=(1-cos75°)*(√(1+2cos75°))
V=0.9131
Volume of the solids Vs=(π/6)=0.5236
Volume of the voids Vv=V-Vs=0.9131-0.5236
Vv=0.3895.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Soil Mechanics.

To practice all areas of Soil Mechanics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.