Distillation Design Questions and Answers – Packing Material – Random Packing

«
»

This set of Basic Distillation Design Questions and Answers focuses on “Packing Material – Random Packing”.

1. A layer of packing above the liquid distributor is called?
a) Dry packing
b) Wet packing
c) Can packing
d) Trump packing
View Answer

Answer: a
Explanation: A layer put above the liquid distributor is called dry packing, which acts as an entrainment eliminator, to remove the entrainment liquid droplets.
advertisement

2. The Eckert chart contains a parameter FP which is called?
a) Pushing factor
b) Possibility factor
c) Praining factor
d) Packing factor
View Answer

Answer: d
Explanation: A parameter P that characteristics the packing and is called as packing factor, originally introduced by Lobo in 1945, also represented as Cf.

3. The packing factor used to be taken as?
a) ap/e3
b) ap/e2
c) ap2/e2
d) ap3/e4
View Answer

Answer: a
Explanation: The packing factor is taken as to be ap/e3, where ap= surface of the packing per unit volume and e = void fraction of the packed bed.

4. The difference between the total hold up and the static holdup is called?
a) Static holdup
b) Operating holdup
c) Dynamic holdup
d) Full holdup
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference between the total hold up and the static holdup is called Operating holdup and sometimes is also refereed as dynamic holdup.
advertisement

5. The MWR stands for?
a) Maximum Working Rate
b) Mixed Working Rate
c) Minimum Wetting Rate
d) Mega Weeping Rate
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the liquid throughput below the film packing surface breaks up reducing the wetted area.

6. Liquid remaining in unit volume of bed after bed is drained is?
a) Final holdup
b) Total holdup
c) Static holdup
d) Full holdup
View Answer

Answer: c
Explanation: It is the liquid remaining in unit volume of the bed after the bed is drained for a reasonable time, it is pretty small compared to total holdup.

7. Fs is denoted as?
a) Capacity parameter
b) Final storage
c) Full standup
d) Finishing Standup
View Answer

Answer: a
Explanation: Plot of dP vs. Fs, it may be noted that quantity Fs is also taken as a measure when pg<<pl, it is desirable that the flooding point or pressure drop is determined by interpolation.
advertisement

8. Minimum liquid rate for random packing is reported as?
a) 10-14 gpm/ft2
b) 8-10 gpm/ft2
c) 1-9 gpm/ft2
d) 0.5-2 gpm/ft2
View Answer

Answer: d
Explanation: Minimum liquid rate for random packing is reported as 0.5-2 gpm/ft2 and for structured packing is 0.1-0.2 gpm/ft2.

9. The dry bed pressure drop can be calculated using?
a) Ergun’s Equation.
b) Fenske’s Equation
c) Bessel’s Equation
d) Barnaul’s Equation
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ergun’s equation can be used using the pressure drop calculation for all the packed towers and other equipment’s that use packings.

10. The quantity Cs is?
a) Capricorn Constant
b) Souder’s-Brown constant
c) Sider Tate equation
d) Chaperon Equation
View Answer

Answer: b
Explanation: The quantity Cs is akin Souder’s-Brown constant, may be corrected for changes in interfacial tension and viscosity if necessary.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Distillation Design.
To practice basic questions and answers on all areas of Distillation Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn