Machine Drawing Questions and Answers – Drawing Auxiliary View & Construction Lines

«
»

This set of Machine Drawing MCQs focuses on “Drawing Auxiliary View & Construction Lines”.

1. To project the auxiliary the auxiliary view, an imaginary plane, known as _________
a) reference plane
b) principle plane
c) normal plane
d) inclined plane
View Answer

Answer: a
Explanation: To project the auxiliary the auxiliary view, an imaginary plane, known as reference plane is placed at the angle which is given the view. Even two views for drawing on which the total details are shown is sufficient. It is easy for drawing.
advertisement

2. Reference plane is parallel to the direction of view.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Reference plane is perpendicular to the direction of view. The auxiliary view is drawn to the direction view. The auxiliary view is mostly drawn on the dimension of the side view and top view. This is the basic point for drawing auxiliary view.

3. Dimension of one side of the inclined surface can be ______ projected on the reference plane.
a) indirectly
b) equally
c) directly
d) normally
View Answer

Answer: c
Explanation: Dimension of one side of the inclined surface can be directly projected on the reference plane. For dimension of the other side, it has to be drawn or transferred from the view. In this method, the auxiliary view may have to be drawn from the suitable distance of the main view; hence the dimension is easily transferred with ruler or divider which is important.
advertisement
advertisement

4. The method in which the edge or surface is divided into small number of parts and projection is transferred for each point is called _____________
a) drawing auxiliary view of an inclined surface
b) drawing auxiliary view of an curved surface
c) drawing auxiliary view of opposite surface
d) drawing auxiliary view of an equal surface
View Answer

Answer: b
Explanation: If the object has sharp corner or edges, the distances can be measured or draw easily. The problem happens when the object is complex. The method in which the edge or surface is divided into small number of parts and projection is transferred for each point is called drawing auxiliary view of curved surface.

5. If there are more than one inclined surfaces, then _________
a) auxiliary view for each surface is can drawn single or double
b) auxiliary view is draw on single view
c) auxiliary view is draw parallel to the main view
d) auxiliary view for each surface can be drawn separately
View Answer

Answer: d
Explanation: If there are more than one inclined surfaces, an auxiliary view for each surface can be drawn separately. In this method the curved surface is inclined and its width also varies non-linearly. The inclined surface is divided in five parts for transferring its dimension.
advertisement

6. If the surface contours are complicated then_______
a) auxiliary view for each surface is can drawn single or double
b) auxiliary view is draw on single view
c) the top view is omitted and auxiliary view is draw by transferring dimension
d) auxiliary view for each surface can be drawn separately
View Answer

Answer: c
Explanation: Sometimes, the surface contours are complicated and projection from the view may be difficult for transferring. In that case, the normal view should be drawn from the actual dimension of view and not by projections or transferring dimension.

7. Using XLINE command the line is to be drawn is called _______
a) construction line
b) inclined line
c) vertical line
d) horizontal line
View Answer

Answer: a
Explanation: Using XLINE command the line is to be drawn is called a construction line. In many auxiliary many line are drawn at a certain angle. Xline command had drawn the line from minus infinity to plus infinity through specific point or a specified angle or two specified points.
advertisement

8. In construction line HOR represents ____________
a) create vertical xlines passing through specified points
b) creates horizontal xlines passing through specified points
c) creates an xlines parallel to an object at a specified offset distance
d) creates xlines at a specified angle passing through specified points
View Answer

Answer: b
Explanation: In construction line,
HOR – Creates horizontal xlines passing through specified points.
Ver – Create vertical xlines passing through specified points.
Ang – Creates xlines at a specified angle passing through specified points.
Offset – Creates an xlines parallel to an object at a specified offset distance.

9. Command to draw conveniently many construction lines at a specified angle is _________
a) ALINE
b) LINE
c) PARLINE
d) XLINE
View Answer

Answer: d
Explanation: Mostly for drawing the construction line we use the command is known as XLINE command. For drawing construction type this command and select the first point of line. Then select the second point of line and for quit the operation of the construction line press enter to quit.
advertisement

10. Transfer width of side view to inclined projection lines as shown by _________
a) construction of circle
b) construction of line
c) construction of arc
d) construction of polygon
View Answer

Answer: c
Explanation: Transfer width of side view to inclined projection lines as shown by construction of arc. By using ARC command we draw the arc at a specified place by selecting the point. Choose start point as a point on side view, center point as right bottom corner of the side view and angle of an arc as 45°.

11. The layers are not use for construction line.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The layers are used for the construction line. By using layer command for the construction line we change the color of the construction line. Also we change line type and line weight of the construction line. By using TRIM command we delete the unwanted construction lines which are not used for the following purpose.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Drawing.

To practice MCQs on all areas of Machine Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter