Hazardous Waste Management Questions and Answers – Physical Treatment – Stripping

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Physical Treatment – Stripping”.

1. Stripping is widely used to remove _________
a) Volatile components
b) Organic matter
c) Inorganic matter
d) Chemicals
View Answer

Answer: a
Explanation: Stripping is widely used to remove volatile components of a liquid mixture by passing stream of gas.

advertisement

2. Gases passed in stripping process can be ________
a) Evaporated
b) Boiled
c) Condensed
d) Cooled
View Answer

Answer: c
Explanation: Gases passed in stripping process can be condensed which may yield the organic matter directly.

3. Exotic gases can be used for stripping.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Air and steam (which assist volatilisation) are frequently used for stripping, but more exotic gases are used in special cases.

4. Which of the following aqueous waste can be subjected to stripping?
a) Lead
b) Platinum
c) Ammonia
d) Arsenic
View Answer

Answer: c
Explanation: Ammonia rich aqueous waste, phenolic waste, any aqueous waste with volatile organic compounds or contaminants can be subjected to stripping.

5. What do CG stands for in stripping theory (Henry’s law)?
a) Contaminant
b) Contaminant in gaseous phase
c) Contaminant in liquid phase
d) Contaminant in solid phase
View Answer

Answer: b
Explanation: Stripping theory is given by H = CG / CL. Where, CL is the ratio of the contaminant at equilibrium in the liquid phase, CG is the contaminant in the gaseous phase and H is Henry’s constant.
advertisement

6. Height of packed stripping tower affects ________
a) Removal efficiency
b) Contaminants
c) Standards
d) Temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: The height of packed stripping tower affects the removal efficiency of the contaminant.

7. _________ flow through the air stripper will control the removal rate of the contaminants.
a) Air-to-water
b) Boiling point-to-air
c) Heating point-to-water
d) Water-to-air
View Answer

Answer: a
Explanation: Increase in air-to-water flow ratio will usually result in greater removal rates of contaminants.

8. The pressure drop in tower should be between _________ N/m2 per meter of tower height to prevent flooding.
a) 100 to 200
b) 200 to 300
c) 200 to 400
d) 400 to 500
View Answer

Answer: c
Explanation: The pressure drop in the tower should be between 200 to 400 N/m2 per meter of tower height to avoid flooding. The flooding velocity depends upon the type and size of packing and liquid mass velocity of the contaminant.

9. The air stripper is an example of a _________ contactor.
a) Liquid-gas
b) Liquid-liquid
c) Liquid-solid
d) Liquid-plasma
View Answer

Answer: a
Explanation: The air stripper is an example of a liquid-gas contactor and the most efficient type of liquid-gas contactor is the packed tower for better contaminant removal.
advertisement

10. Smaller packing material size in stripping increases ____________
a) Contaminant removal
b) Air removal
c) Waste removal
d) Gas removal
View Answer

Answer: a
Explanation: Smaller packing material size in stripping increases the area available for stripping and improves the transfer process, thus maximises contaminant removal.

11. Rotary air stripping uses ____________ force.
a) Centripetal
b) Centrifugal
c) Gravitational
d) Pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Rotary air stripping uses the centrifugal force caused by a rotating cylinder instead of gravity to pull the liquid through the packing material, enhancing removal rate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn