Hazardous Waste Management Questions and Answers – Rules – Schedules-1

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rules – Schedules-1”.

1. Schedule I talks about __________
a) List of processes that generate HW
b) Management of HW
c) Export of HW
d) Import of HW
View Answer

Answer: a
Explanation: Schedule I of hazardous waste focus on the list of processes that generate hazardous waste, for instance, Petrochemical processes and pyrolytic operations generate Oily sludge emulsion and organic residues.
advertisement

2. Which of the following hazardous waste is produced from the production of mineral acids?
a) Spent pickling liquor
b) Benzol acid sludge
c) Spent catalyst
d) Decanter tank sludge
View Answer

Answer: c
Explanation: Production of mineral acids produces process acidic residue, filter cake, dust and spent catalyst from the activity.

3. The high volume low effect wastes such as fly ash, Phosphogypsum etc are included under schedule I.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Separate guidelines on the management of high volume low effect wastes are issued by the Central Pollution Control Board.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Schedule II focus on the _____________
a) Import
b) Export
c) Concentration
d) Transportation
View Answer

Answer: c
Explanation: The main focus of schedule II is the list of waste constituents with concentration limits.

5. Class A of schedule II is based on __________
a) TCLP
b) PIO
c) HGP
d) CDE
View Answer

Answer: a
Explanation: Class A schedule II is based on leachable concentration limits i.e., Toxicity Characteristic Leaching Procedure (TCLP) or Soluble Threshold Limit Concentration (STLC).
advertisement

6. What is the concentration of the class A1 element according to schedule II?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: A1 element of class A schedule II is Arsenic. The maximum concentration is 5.0mg/L.

7. Class B of schedule II is based on ___________
a) TCLP
b) TTLC
c) HGP
d) CDE
View Answer

Answer: b
Explanation: Class A of schedule II is based on Total Threshold Limit Concentration (TTLC) provided by CPCB.
advertisement

8. Class C of schedule II is based on ____________
a) Quantity
b) Concentration
c) Characteristics
d) Quantity
View Answer

Answer: c
Explanation: Class C of schedule II is based on hazardous characteristics such as ignitibility, corrosivity, flammability and toxicity.

9. Class C1 of class C schedule II focus on ____________
a) Corrosivity
b) Flammability
c) Toxicity
d) Reactivity
View Answer

Answer: b
Explanation: Class C1 of class C schedule II focus on flammable characters such as temperature, pressure, moisture content and spontaneous chemical changes.
advertisement

10. Class C2 of class C schedule II focus on _________
a) Corrosivity
b) Flammability
c) Toxicity
d) Reactivity
View Answer

Answer: a
Explanation: Class C2 of class C schedule II focus on corrosive characters such as the pH range and temperature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.