Hazardous Waste Management Questions and Answers – Regulations – RCRA

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Regulations – RCRA”.

1. When did RCRA come into force?
a) 1975
b) 1976
c) 1977
d) 1978
View Answer

Answer: b
Explanation: The Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) was enacted in 1976, is a federal law in the United States majoring in the disposal of solid waste and hazardous waste.
advertisement

2. What is the aim of RCRA?
a) Management of hazardous waste
b) Management of liquid waste
c) Management of solid waste
d) Management of waste
View Answer

Answer: a
Explanation: RCRA act provides technical and financial assistance for the development of management plans, the safe disposal of discarded materials. It mainly regulates the management of hazardous waste.

3. What is the goal of RCRA?
a) Protecting ecosystem from hazardous waste disposal
b) Chemical analysis
c) Chemical import
d) Chemical export
View Answer

Answer: a
Explanation: The goals of RCRA are protecting human health and environment from hazards of waste disposal, energy conservation, reducing the amount of waste generated, ensuring waste management in an environmentally sound manner.
advertisement
advertisement

4. Subtitle 4 of RCRA states financial disclosure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Subtitle A of RCRA states about general provisions, objectives and National policy, Interstate Cooperation, financial disclosure; and Solid Waste Management Information.

5. RCRA holds generator responsible for waste produced under __________ concept.
a) LCA
b) SOM
c) Cradle-to-grave
d) CRAS
View Answer

Answer: c
Explanation: Under the cradle-to-grave concept, the generator of hazardous waste can no longer avoid liability by contracting with the third party for waste disposal.
advertisement

6. Which of the following program impose strict measures on record keeping?
a) CERA
b) SARA
c) Cradle to grave
d) lCA
View Answer

Answer: c
Explanation: Waste treatment, storage and disposal is the responsibility of generator. The overall regulatory system is Cradle to grave program. The program enforces record keeping and reporting on generators, transporters, and operators of TSDF handling hazardous waste.

7. Non-hazardous solid wastes are the hazardous wastes which are excused from _________ regulations.
a) Subtitle A
b) Subtitle B
c) Subtitle D
d) Subtitle C
View Answer

Answer: d
Explanation: Subtitle C regulations includes hazardous wastes from households, small quantity generators, oil and gas exploration and production wastes.
advertisement

8. What is the main focus of Subtitle E?
a) Application of Federal laws
b) Federal analysis
c) Cooperation with EPA
d) Technology promotion
View Answer

Answer: d
Explanation: Subtitle E is the department of commerce responsibilities. It mainly focus on development of specifications for secondary, recovered materials and technology promotion.

9. ___________ concentrates on R&D.
a) Subtitle H
b) Subtitle I
c) Subtitle J
d) Subtitle K
View Answer

Answer: a
Explanation: The main aim of Subtitle H is research, demonstrations, data collection and dissemination of information of hazardous waste.
advertisement

10. The operation of USTs project became subject to RCRA under ________
a) HSAWA
b) HSWA
c) HAWL
d) HARS
View Answer

Answer: b
Explanation: The act of underground storage tanks project became subject to RCRA under Hazardous and Solid Waste Amendments of 1984 (HSWA).

11. Medical waste is regulated by RCRA _______ for hazardous wastes.
a) Subtitle A
b) Subtitle B
c) Subtitle C
d) Subtitle D
View Answer

Answer: c
Explanation: If the expired medical waste is determined as hazardous, it is regulated by RCRA Subtitle C for hazardous wastes.

12. According to RCRA all hazardous waste must obtain __________
a) Identification number
b) Import details
c) Export details
d) Analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: All hazardous waste must obtain an identification number and should be accompanied by a manifest which tracks record of the waste.

13. Under RCRA, hazardous waste can be stored for __________
a) 80
b) 90
c) 100
d) 110
View Answer

Answer: b
Explanation: If hazardous waste is packed and handled safely, it can be stored for a period of 90 days.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter