Hazardous Waste Management Questions and Answers – Biological Treatment – Anaerobic Systems

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biological Treatment – Anaerobic Systems”.

1. Which of the following is the end product of anaerobic degradation?
a) Liquor
b) Nitrogen
c) Lead
d) Sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: In the absence of aerobic bacteria, anaerobic degradation occurs and decomposed liquor is formed, which requires further treatment.
advertisement

2. The gases produced from anaerobic degradation process are ________ and ________
a) Nitrogen, sulphur
b) Acetate, nitrate
c) Carbon, methane
d) Methane, sulphur
View Answer

Answer: c
Explanation: The end products of anaerobic degradation are suspended liquor, and gases mainly comprising of methane and carbon.

3. Non-methanogenic and methane-producing organisms effect anaerobic treatment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Effective anaerobic treatment relies on an optimum balance between non-methanogenic and methane-producing organisms to ensure that waste is not retained in liquor form but in gas.
advertisement
advertisement

4. The temperature range for anaerobic process is ________ and ______ degree Celsius.
a) 10-20, 20-30
b) 32-37, 40-55
c) 10-40, 40-55
d) 10-50, 20-47
View Answer

Answer: b
Explanation: The temperature range for aerobic process is 32-37 and 40-55 degree Celsius i.e. the mesophilic and the thermophilic range.

5. Which of the following gas is toxic to methanogenic bacteria?
a) Carbon
b) Sulphur
c) Nitrogen
d) Oxygen
View Answer

Answer: d
Explanation: Oxygen is toxic to methanogenic bacteria, the waste has to be kept anoxic conditions.
advertisement

6. Soluble ions of heavy metals are toxic above _______ ppm in industrial waste.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Soluble ions of heavy metals in industrial waste are toxic above 2 ppm, but their insoluble precipitates are not.

7. Sodium and potassium ions cause strong inhibition above ________ ppm.
a) 10
b) 100
c) 1000
d) 10000
View Answer

Answer: d
Explanation: Sodium and potassium ions cause strong inhibition above 10000 ppm and Chlorinated hydrocarbons can induce complete failure of a digester at concentrations of 1 ppm.

8. Anaerobic digestion is generally applied to BOD wastes above ________ ppm.
a) 3000
b) 6000
c) 9000
d) 12000
View Answer

Answer: b
Explanation: To make the process economical, sufficient methane has to be generated to maintain temperature, therefore anaerobic digestion is generally applied to BOD wastes above 6000 ppm.
advertisement

9. The heat value in a digestion tank of an anaerobic process is _______ kJ/m3.
a) 210
b) 220
c) 230
d) 240
View Answer

Answer: b
Explanation: The heat value in a digestion tank of an anaerobic process is 220 kJ/m3, with about 0.94 m3 of gas formed per kilogram of VSS destroyed and about 60% methane.
advertisement

10. Anaerobic treatment is mediated through _______
a) Enzyme catalysis
b) Enzyme
c) Chemical
d) Sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: Anaerobic treatment is mediated through enzyme catalysis and depends on maintaining a balance of microbial population.

11. The treatability of the hazardous waste depends upon ________ content.
a) Carbon
b) Hydrocarbon
c) Nitrate
d) Sulphur
View Answer

Answer: b
Explanation: The treatability of the hazardous waste depends upon the susceptibility of the hydrocarbon content to anaerobic biological degradation.

12. Which of the following parameters effect operating conditions of anaerobic treatment process?
a) Influent quality
b) Chemicals
c) Hydrocarbon
d) Sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: Influent quality, the biological activity of the reactor and the quality of the reactor environment effect operating conditions of anaerobic treatment process.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter