Hazardous Waste Management Questions and Answers – Toxicity Assessment

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Toxicity Assessment”

1. What are the steps involved in evaluation of toxicity?
a) hazard identification and dose-response evaluation
b) chemical analysis
c) pathway analysis
d) evaluation of long term impact
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazard identification includes a description of the specific forms of toxicity and Dose-response evaluation is incidence of specific toxins subjected to population.

advertisement

2. ___________ establishes the relationship between the contaminant/s of concern and the receptor.
a) Hazard identification
b) Toxicity assessment
c) Risk characterisation
d) Exposure assessment
View Answer

Answer: b
Explanation: Toxicity assessment is the Characterization of the toxicological properties and effects of a chemical, with special emphasis on establishment of dose-response characteristics.

3. Which of the following is not characteristics of hazardous waste?
a) Toxicity
b) Corrosivity
c) Ignitibility
d) Leakage
View Answer

Answer: d
Explanation: Toxicity, corrosivity, ignitibility and reactivity are the aspects considered in quantification and characterisation of hazardous waste.
advertisement
advertisement

4. What is toxicity equivalence factor?
a) Ratio of the toxicity of a chemical to that of another structurally related chemical (or index compound) chosen as a reference
b) Ratio of the toxicity of a contaminant to that of another structurally related chemical (or index compound) chosen as a reference
c) Ratio of the toxicity of a chemical to that of another chemical pollutant chosen as a reference
d) Ratio of the toxicity of a chemical to that of source
View Answer

Answer: a
Explanation: Factor used to estimate the toxicity of a complex mixture, commonly a mixture of chlorinated dibenzo-p-dioxins [oxanthrenes], furans, and biphenyls.

5. Toxicity test is the experimental study of the adverse effects of exposure of a living organism to a substance for a defined duration under defined conditions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Toxicity testing is conducted to determine the degree to which a substance can damage a living or non-living organisms.
advertisement

6. Results from long-term exposure to lower doses of a chemical is known as ________
a) Acute toxicity
b) Chronic toxicity
c) Moderate toxicity
d) High toxicity
View Answer

Answer: b
Explanation: Chronic toxicity is the development of adverse effects as the result of long term exposure to a toxicant or other stressor.

7. _________ is an interpretation tool which enables toxicity of unknown mixtures of chemicals be converted into the concentration of an equivalently toxic reference substance.
a) Toxicity equivalencing
b) Toxicity index
c) Toxicity proportion
d) Toxicity interpretation
View Answer

Answer: a
Explanation: Toxicity equivalencing tool is used to evaluate the amount of toxicity and estimates the risks of a mixture of structurally related chemicals with a common and same mechanism.
advertisement

8. Which toxicity test is preferable to determine the acute or chronic toxicity of air, water and wastewater discharges or total pollutant loads?
a) Indirect toxicity test
b) Direct toxicity test
c) Chemical analysis
d) High toxicity test
View Answer

Answer: b
Explanation: The use of DTA allows an assessment of the toxicity of mixtures of chemicals rather than individual chemicals.

9. What is the main objective of toxicity assessment?
a) To determine source of pathway
b) To determine chemical concentration
c) To estimate how much of a substance does what kind of harm.
d) To analyse chemical exposure
View Answer

Answer: c
Explanation: The main objective of toxicity assessment is the classification and grouping according to toxicological properties of a substance, specifically the dose-response relationship a with a specific route of exposure.

advertisement

10. What is the third step of risk assessment?
a) Hazard identification
b) Toxicity assessment
c) Exposure assessment
d) Corrosivity assessment
View Answer

Answer: b
Explanation: Risk assessments combine information on the level of exposure to substance and its toxicity to characterize what is likely to happen to humans who may be exposed.

11. LD50 in a toxicity test stands for ______
a) a dose that will kill 50% of an exposed population
b) a dose that would not affect or harm 50% of an exposed population
c) a dose that will kill 25% of an exposed population
d) a dose that would not kill 25% of an exposed population
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of LD50 for a substance is the dose required to kill half the participant of a tested population after a specified test duration and it also depends on the rate of exposure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter