Hazardous Waste Management Questions and Answers – Rules – Packing and Labelling

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rules – Packing and Labelling”.

1. Before shipment, hazardous waste has to be properly ___________
a) Packed and labelled
b) Sealed
c) Analysed
d) Verified
View Answer

Answer: a
Explanation: When preparing for a shipment, the hazardous waste has to be properly packed and contents has to be labelled.
advertisement

2. How many hazard classes should be taken into account while packing the waste?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
View Answer

Answer: d
Explanation: Nine hazard classes should be considered while classifying the hazardous material for packing and the hazards associated with the material should also be considered.

3. Hazard classes define __________
a) Probable risk
b) Chemicals
c) Pollutants
d) Contaminants
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazard classes define the type of risk a hazardous material may pose to human health and to environment.
advertisement
advertisement

4. Packing group indicates _________
a) Probable risk
b) Degree of risk
c) Contaminant
d) Pollutant
View Answer

Answer: b
Explanation: Packing groups indicate the degree of risk a hazardous material or substance may pose in the time of transport.

5. Packing Group II indicates high danger while transporting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Packing group I indicates high danger while transporting while II and III states about the moderate and low danger.
advertisement

6. Hazard class 2 talks about radioactive waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hazard class 2 talks about flammable, non-flammable, non-toxic compressed gases while class 7 talks about radioactive materials.

7. The packing material must be __________
a) Inert
b) Reactive
c) Organic
d) Synthetic
View Answer

Answer: a
Explanation: The packing material must be inert and not react with the hazardous waste, and must be able to absorb impact in case of container is dropped.
advertisement

8. Oils are preferably stored in _________
a) Bags
b) Drums
c) Jerrycans
d) Box
View Answer

Answer: b
Explanation: Waste oils and solvents are best suited for storage in 200 litre steel bung drums or tanks.

9. Inorganic liquid waste are best suitable in __________
a) Plastic cans
b) Bags
c) Drums
d) Cans
View Answer

Answer: a
Explanation: Inorganic wastes are best stored in plastic cans or polyethylene tanks of 30, 45 or 200 litre capacity.
advertisement

10. Without proper labeling, it is difficult for __________
a) Proper handling
b) Maintaining
c) Analysis
d) Transportation
View Answer

Answer: a
Explanation: Without proper labeling and marking, it is impossible to ensure proper handling and compatible storage.

11. Labelling refers to __________
a) Information must be displayed
b) Physical attributes
c) Capacity
d) Quantity
View Answer

Answer: a
Explanation: labelling refers to information which must be displayed on marker. Markin describes the physical attributes affixed on a container.

12. Hazard labels are __________ shaped.
a) Rectangular
b) Triangular
c) Circular
d) Diamond
View Answer

Answer: d
Explanation: Hazard labels are diamond shaped and are required for dangerous goods except magnetised materials.

13. Handling labels are ___________ shaped.
a) Rectangular
b) Triangular
c) Circular
d) Diamond
View Answer

Answer: a
Explanation: Handling labels are various rectangular shapes and are required alone or in addition of hazardous labels.

14. Labels should be at least _________ mm square.
a) 99
b) 98
c) 100
d) 101
View Answer

Answer: c
Explanation: Labels should be at least 100mm square. They must be legible and recognizable in the day time and at night.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter