Hazardous Waste Management Questions and Answers – E-waste – Effects on Humans and Environment

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “E-waste – Effects on Humans and Environment”.

1. What is the hazardous pollutant released from resistors?
a) Arsenic
b) Barium
c) Cobalt
d) Silver
View Answer

Answer: d
Explanation: Capacitors, switches (contacts), batteries, resistors contains silver and is released to environment in case of improper handling.
advertisement

2. What is the hazardous pollutant released from luminous substances?
a) Arsenic
b) Barium
c) Zinc
d) Silver
View Answer

Answer: c
Explanation: Steel, brass, alloys, disposable and rechargeable batteries, and luminous substances contains zinc and is released to environment in case of improper handling.

3. Which of the following metal affects mental development in children?
a) Lead
b) Barium
c) Zinc
d) Silver
View Answer

Answer: a
Explanation: Lead has a neurotoxin that affects the kidneys and the reproductive system. It affects mental development in children. Mechanical breaking of CRT (cathode ray tubes) and removing solder from microchips release lead as powder and fumes.
advertisement
advertisement

4. Which of the following give out carcinogenic brominated dioxins and furans?
a) Lead
b) Barium
c) Zinc
d) Plastic
View Answer

Answer: d
Explanation: BFRs or brominated flame retardants give out carcinogenic brominated dioxins and furans. Dioxins can harm reproductive and immune systems. Burning PVC a component of plastics, also produces dioxins.

5. Which of the following metal causes bronchial maladies?
a) Lead
b) Barium
c) Chromium
d) Plastic
View Answer

Answer: c
Explanation: Inhaling hexavalent chromium or chromium 6 can damage liver and kidneys and cause bronchial maladies including asthmatic bronchitis and lung cancer.
advertisement

6. Which of the following metal impairs foetus growth?
a) Lead
b) Barium
c) Chromium
d) Mercury
View Answer

Answer: d
Explanation: Mercury affects the central nervous system, kidneys and immune system. It impairs foetus growth and harms infants through mother’s milk.

7. Which of the following causes lung disease?
a) Lead
b) Barium
c) Chromium
d) Beryllium
View Answer

Answer: d
Explanation: Beryllium is found in switch boards and printed circuit boards. It is carcinogenic and causes lung diseases.
advertisement

8. Long term exposure to which of the following metal causes Itai-itai disease?
a) Lead
b) Barium
c) Cadmium
d) Beryllium
View Answer

Answer: c
Explanation: Long-term exposure of cadmium causes Itai-itai disease, which causes severe pain in the joints and spine and affects the kidneys and softens bones.

9. Which of the following health impact is observed by dumping cathode tubes?
a) Silicosis
b) Lung disease
c) Kidney inflammation
d) Throat infection
View Answer

Answer: a
Explanation: Breaking, removal of copper yoke and dumping Cathode ray tubes causes silicosis, cuts from CRT glass and respiratory problems.
advertisement

10. Open burning to recover copper wires causes _______
a) Silicosis
b) Lung disease
c) Kidney inflammation
d) PAH exposure
View Answer

Answer: a
Explanation: Open burning to recover copper wires causes brominated and chlorinated dioxin and PAH exposure to workers living in the burning works area.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter