Hazardous Waste Management Questions and Answers – Chemical Treatment – Stabilisation and Solidification

«
»

This set of Hazardous Waste Management online test focuses on “Chemical Treatment – Stabilisation and Solidification”.

1. ________ treatment method prevent immobilization of hazardous waste into environment.
a) Hydrolysis
b) Neutralisation
c) Chemical precipitation
d) Stabilisation and solidification
View Answer

Answer: d
Explanation: Stabilisation and solidification treatment protects human health and the environment by immobilizing contaminants within the treated hazardous waste.
advertisement

2. Which treatment is better suitable for remediation of contaminated hazardous waste site?
a) Hydrolysis
b) Neutralisation
c) Chemical precipitation
d) Stabilisation and solidification
View Answer

Answer: d
Explanation: Under RCRA and CERCLA program stabilisation and solidification treatment technique is adopted for remediation of contaminated hazardous waste site.

3. In stabilisation and solidification treatment _______ is mixed with contaminated media.
a) Binding reagent
b) Neutralisation agent
c) Acidic agent
d) Basic agent
View Answer

Answer: a
Explanation: Binding agent is mixed with contaminated media to solidify and stabilise the waste and to prevent further pollution into environment.
advertisement
advertisement

4. Solidification refers to changes in the ________ properties of hazardous waste.
a) Physical
b) Chemical
c) Biological
d) Physico-chemical
View Answer

Answer: a
Explanation: Physical changes include increase of the compressive strength, a decrease of permeability, and capsulation of hazardous constituents.

5. Stabilisation refers to changes in the ________ properties of hazardous waste.
a) Physical
b) Chemical
c) Biological
d) Physico-chemical
View Answer

Answer: b
Explanation: The chemical changes include converting the hazardous constituents into a less soluble, mobile, or toxic form.
advertisement

6. Cement kiln dust can be used as binding reagent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cement kiln dust (CKD), lime, lime kiln dust (LKD), limestone, fly ash, slag etc. are used as binding reagents to solidify and stabilise the hazardous content of waste.

7. Stabilisation and solidification treatment can be applied for liquid waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stabilisation and solidification treatment is often used to solidify liquids so that the waste can be land disposed.
advertisement

8. The end product resulting from solidification process is ____________
a) Liquid waste
b) Silt
c) Waste block
d) Organics
View Answer

Answer: c
Explanation: End product resulting from solidification process is a monolithic block of waste with high structural integrity.

9. _____ process encapsulates contaminants in polyethylene.
a) PERM
b) DERM
c) TERM
d) POPA
View Answer

Answer: a
Explanation: The Department of Energy (DOE) is developing Polyethylene Encapsulation of Radionuclides and Heavy Metals (PERM) procedure. This process encapsulates contaminants in polyethylene and prevents heavy metal contamination.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter