Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landmark Episode – Bhopal Gas Tragedy

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landmark Episode – Bhopal Gas Tragedy”.

1. When was UCIL established?
a) 1967
b) 1968
c) 1969
d) 1970
View Answer

Answer: c
Explanation: Union Carbide India Limited (UCIL) was established in 1969 as a people-friendly industry which produced pesticide.
advertisement

2. When was the first death due to chemical exposure reported in UCIL?
a) 1980
b) 1981
c) 1982
d) 1983
View Answer

Answer: b
Explanation: On 23 December 1981, worker is accidentally exposed to phosgene dies and the workers realized the chemicals they are dealing with are poisonous.

3. 25 workers were hospitalized due to phosgene exposure in 1981.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None of the victims had been forewarned by the UCC management to wear protective masks while moving about in the area prone to phosgene leaks and it resulted in hospitalization of 25 workers.
advertisement
advertisement

4. A massive leak of __________ affected workers in 1982.
a) Phosgene
b) Chlorine
c) Chloride
d) Sulphur
View Answer

Answer: b
Explanation: On December 3, 1982 a massive leak of chlorine affected 16 workers, and neighbouring shanties.

5. When was the attempt to transfer MIC from tank 610 to the processing facility failed?
a) 1980
b) 1981
c) 1982
d) 1984
View Answer

Answer: d
Explanation: On November 1984 operators attempt to transfer MIC from tank 610 to the processing facility, but the tank fails to pressurize, indicating a leak.
advertisement

6. What was the chemical gas leaked from Union Carbide plant?
a) MIC
b) MICA
c) MI
d) MIS
View Answer

Answer: a
Explanation: Toxic methyl isocyanate (MIC) gas was leaked on December 2, 1984 from tank 610 due to valve malfunction.

7. What was the amount of MIC leaked from Bhopal gas tragedy?
a) 40
b) 50
c) 60
d) 70
View Answer

Answer: a
Explanation: 40-45 tonnes of MIC had leaked between 02.00 to 02.30 in the morning, exposing more than 500,000 people to toxic gases.
advertisement

8. What was the penalty asked to pay by UC to Indian state?
a) 450
b) 460
c) 470
d) 480
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1998, UC agreed to the Supreme Court of India to pay 470 million US dollars to the Indian state.

9. Which among the following is the primary cause of death due to gas leak?
a) Dizziness
b) Vomiting
c) Choking
d) Restlessness
View Answer

Answer: c
Explanation: Thousands of people died the following morning of gas leak and the primary causes of death were choking, reflexogenic circulatory collapse, and the autopsies revealed fatty degeneration of the liver.
advertisement

10. What was the gas cloud composition other than MIC?
a) Chloroform
b) Lead
c) Sulphur
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: According to 2008 report, the gas cloud contained phosgene, chloroform, hydrogen chloride, oxides of nitrogen, monomethyl amine and carbon dioxide.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter