Hazardous Waste Management Questions and Answers – Chemical Treatment – Reduction and oxidation

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Treatment – Reduction and oxidation”.

1. The process used to destroy toxicity of waste by changing oxidation state is __________
a) Reduction process
b) Oxidation process
c) Waste analysis
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Oxidation process is used to reduce or destroy the toxicity of waste by changing its state of oxidation.
advertisement

2. Which of the following solutions can be treated by reduction or oxidation process?
a) Cyanide
b) Lead
c) Mercury
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Solutions containing hexavalent chromium, cyanides, sulphides and many organic wastes such as pesticides and phenols are treated by reduction or oxidation process.

3. Chlorine is a reducing agent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chlorine, sodium, calcium hypochloride, ozone, hydrogen peroxide and potassium permanganate are common oxidising agents.
advertisement
advertisement

4. Electroplating wastes can be treated from ________ process.
a) Hydrolysis
b) Neutralisation
c) Chemical precipitation
d) Oxidation and reduction
View Answer

Answer: d
Explanation: Cyanides from electroplating or case-hardening steel are commonly treated from oxidation and reduction process.

5. Which among the following is cheapest oxidizing reagent?
a) Sodium hypochlorite
b) Lead
c) Mercury
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Electroplating wastes can be treated by sodium or calcium hypochloride which are cheap and easily available.
advertisement

6. Oxidation avoids harmful side reactions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Organic compounds such as phenols, mercaptons and benzidines can be oxidisaed. Oxidation avoids harmful side reactions for instance, it prevents formation of cholorophenols.

7. Which among the following is the commonest waste treated by reduction?
a) Sodium hypochlorite
b) Lead
c) Mercury
d) Chromate
View Answer

Answer: d
Explanation: Chromate and chromic acids from chromium and tanning industries are the commonest waste treated by reduction.

advertisement

8. _________ method is more suitable in removing organic species in waste solution.
a) Hydrolysis process
b) Oxidation reduction
c) Waste analysis
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Oxidation and reduction method is more suitable in removing organic species in waste solution, break down metal complexes, and removes certain metal from solution.

9. The most common applications of chemical reduction is reduction of ________
a) chromium (VI) to chromium (III)
b) chromium (V) to chromium (III)
c) chromium (VI) to chromium (II)
d) chromium (V) to chromium (I)
View Answer

Answer: a
Explanation: The hexavalent chromium ion from tannery and chromium plating waste, is converted to trivalent chromium by applying chemical reduction.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter