Hazardous Waste Management Questions and Answers – E-waste – Sources and Management

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “E-waste – Sources and Management”.

1. What is the iron and steel constitute of e-waste?
a) 20
b) 30
c) 40
d) 50
View Answer

Answer: d
Explanation: E-waste consists of iron and steel constitute about 50%, followed by plastics (21%), non-ferrous metals (13%) and other constituents.
advertisement

2. Which of the following element make e-waste hazardous in nature?
a) Lead
b) Glass
c) Plastic
d) Iron
View Answer

Answer: a
Explanation: The presence of elements like lead, mercury, arsenic, cadmium, selenium, hexavalent chromium, and flame retardants beyond threshold quantities make e-waste hazardous in nature.

3. In 2006, the IAER projected that _________ electronic and electrical appliances would become e-waste by 2010.
a) 1 billion
b) 2 billion
c) 3 billion
d) 4 billion
View Answer

Answer: c
Explanation: In 2006, the International Association of Electronics Recyclers (IAER) projected that 3 billion electronic and electrical appliances would become WEEE or e-waste by 2010.
advertisement
advertisement

4. According to the Comptroller and Auditor- General’s (CAG) report what is the amount of e-waste generated annually?
a) 4LT
b) 5LT
c) 6LT
d) 7LT
View Answer

Answer: a
Explanation: According to CAG report over 4 lakh tonnes of electronic waste, 1.5 MT of plastic waste, 1.7 MT of medical waste, 48 MT of municipal waste are generated in the country annually.

5. What is the hazardous pollutant released from LED’s?
a) Arsenic
b) Barium
c) Cobalt
d) Cadmium
View Answer

Answer: a
Explanation: Semiconductors, diodes, microwaves, LED’s (Light-emitting diodes), solar cells releases arsenic into the environment.
advertisement

6. What is the hazardous pollutant released from electron tubes?
a) Arsenic
b) Barium
c) Cobalt
d) Cadmium
View Answer

Answer: b
Explanation: Electron tubes, filler for plastic and rubber, lubricant additives releases barium into the environment.

7. What is the hazardous pollutant released from batteries?
a) Arsenic
b) Barium
c) Cobalt
d) Cadmium
View Answer

Answer: d
Explanation: Batteries, pigments, solder, alloys, circuit boards, computer batteries, monitor cathode ray tubes (CRT) releases cadmium when handled improperly.
advertisement

8. Insulators release chrome.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chrome is released by dyes or pigments, switches, solar panels whereas, insulators release cobalt.

9. What is the hazardous pollutant released from inductive coils?
a) Arsenic
b) Barium
c) Cobalt
d) Copper
View Answer

Answer: d
Explanation: Conductor in cables, copper ribbons, coils, circuitry, and pigments releases copper pollutant into environment.

advertisement

10. What is the hazardous pollutant released from circuit boards?
a) Arsenic
b) Barium
c) Lead
d) Copper
View Answer

Answer: c
Explanation: Lead rechargeable batteries, solar, transistors, lithium batteries, PVC, (polyvinyl chloride) stabilizers, lasers, LED’s, thermoelectric elements, and circuit boards releases lead pollutant into environment.

11. What is the hazardous pollutant released from telephones?
a) Lithium
b) Barium
c) Lead
d) Copper
View Answer

Answer: a
Explanation: Mobile telephones, photographic equipment, video equipment (batteries) releases lithium pollutant into environment.

12. What is the hazardous pollutant released from calculators?
a) Lithium
b) Mercury
c) Lead
d) Copper
View Answer

Answer: b
Explanation: Components in copper machines and steam irons; batteries in clocks and pocket calculators, switches, LCDs release mercury into environment when improperly handled.

13. Nickel is released from _______
a) Display
b) Calculator
c) Alloy
d) Transformers
View Answer

Answer: c
Explanation: Nickel is released into environment from alloys, batteries, relays, semiconductors, and pigments.

14. Which of the hazardous pollutant occurs in plastic?
a) Lithium
b) PCBs
c) Lead
d) Copper
View Answer

Answer: b
Explanation: Transformers, capacitors, softening agents for paint, glue, and plastic contains PCBs (polychlorinated biphenyls).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter