Hazardous Waste Management Questions and Answers – Risk Management – Health and Environment Effects from Exposure

«
»

This set of Hazardous Waste Management Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Risk Management – Health and Environment Effects from Exposure”.

1. The different ways a person can come into contact with hazardous chemicals are called _______
a) Exposure pathways
b) Toxic pathways
c) Chemical pathways
d) Hazard pathways
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three basic exposure pathways which are inhalation, ingestion, and skin contact. Inhalation is breathing or inhaling into the lungs. Ingestion is taking something in by mouth. Skin contact occurs when something comes in direct contact with skin.
advertisement

2. Ingestion can be called secondary exposure pathway after skin contact happens.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Ingestion can be a secondary exposure pathway after skin contact happens only if the exposed person put his hands in his mouth and transfer the chemical from his hands to his mouth.

3. Minamata, Japan hazard outbreak had _____ effect on the population.
a) Direct
b) Acute
c) Minimal
d) Chronic
View Answer

Answer: d
Explanation: Hazard outbreak in Minamata, Japan in 1956 caused due to consumption of Methylmercury in fish. It lead to neurological disease which is popularly known as Minamata disease.
advertisement
advertisement

4. Exposure to ______ caused environmental hazard in USA in the year 1985.
a) Methylisocyanate
b) Lead in paint
c) Carbamate pesticide
d) Lead
View Answer

Answer: c
Explanation: Consumption of watermelons which had been sprayed with carbamate pesticide in California, in the year 1985 lead to environmental outbreak. It effected gastrointestinal, skeletal, muscle, autonomic and central nervous system.

5. Which of the following chemical is responsible for London smog episode?
a) Sulphur dioxide
b) Sulphur
c) Sulphur trioxide
d) Sulphur oxide
View Answer

Answer: a
Explanation: Severe air-pollution with sulphur dioxide and suspended particulate matter (SPM) caused London smog episode in 1952. Increase in heart and lung disease manifestations was reported.
advertisement

6. Environmental disease outbreak in Toyama, Japan was due to ___________
a) Lead
b) Cadmium
c) Mercury
d) Zinc
View Answer

Answer: b
Explanation: Cadmium in rice caused kidney and bone disease to wide population in Toyama, Japan in 1950s.

7. Which of the following chemical is responsible for acute lung disease from Bhopal gas tragedy?
a) Methylisocyanate
b) Methylisocyanade
c) Methyl
d) Methylcyanate
View Answer

Answer: a
Explanation: The Bhopal gas tragedy was an industrial accident which happened at a pesticide plant in the city of Bhopal, India. In 1984, the plant released tonnes of toxic methylisocyanate (MIC) gas, exposing wide range of population to toxic gases.
advertisement

8. Heavy metals like Arsenic, Cadmium and Cyanide effects _________
a) Immune system
b) Nervous system
c) Skin
d) Respiratory system
View Answer

Answer: b
Explanation: Arsenic from pressure treated wood, cadmium from discarded batteries, carbon monoxide from car exhaust, and cyanide from rat poison causes effect on nervous system.

9. Acute effects may take years to show up.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Acute effects show up immediately or soon after exposure to the chemical. It may be minor, like nose or throat irritation, or could be serious, like eye damage whereas chronic (long-term) effects may take years to show up and these effects are permanent.
advertisement

10. What is chronic toxicity?
a) Effects due to long term exposure
b) Effects due to short term exposure
c) Effects due to exposure
d) Benefits due to exposure
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazardous substances produce toxic effects in humans or the environment after prolonged exposure to the substance, which is called chronic toxicity.

11. What is acute toxicity?
a) Effects due to long term exposure
b) Effects due to short term exposure
c) Effects due to exposure
d) Benefits due to exposure
View Answer

Answer: b
Explanation: Some hazardous substances produce toxic effects in humans or the environment after a single, episodic release. These toxic effects are referred to as acute toxicity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter