Hazardous Waste Management Questions and Answers – Process Selection and Facility Siting – Integrated System

«
»

This set of Hazardous Waste Management test focuses on “Process Selection and Facility Siting – Integrated System”.

1. According to CPCB the major criteria considered for selection of technologies are _________
a) Waste quantity
b) Chemical analysis
c) Lead content
d) Mercury content
View Answer

Answer: a
Explanation: According to CPCB the major criteria considered for selection of technologies are the waste quantity, waste characteristics, physical properties and composition of wastes, availability of land, social factors, capital investment, duration of treatment, products market etc.
advertisement

2. As per CPCB the waste processing technologies are divided into _________ categories.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: As per CPCB, the available waste processing technologies can be broadly divided into two categories- biological treatment and thermal treatment.

3. The biological activities depend upon __________
a) pH
b) Chemicals
c) Toxins
d) Temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: The biological activities depend upon several criteria- C/N ration, pH value, moisture content, supply of oxygen etc.
advertisement
advertisement

4. Vermi-composting can treat oily and spicy waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Vermi compost is the end-product of the breakdown of organic matter by particular species of earthworm. It can treat any organic waste, not applicable for oily, spicy, salty or hard and waste that has excessive acidity and alkalinity.

5. The major issues contributing to difficulties in siting hazardous waste facility are _________
a) Uncertainty of risk
b) Area
c) NPL
d) HSP
View Answer

Answer: a
Explanation: The major issues contributing to difficulties in siting hazardous waste facility are the lack of a systems approach, uncertainty of risk, public perceptions of risk, inequities in costs and benefits, institutional distrust, and difficulties in communication about risk.
advertisement

6. Hazardous waste management requires __________
a) Chemical analysis
b) Systems approach
c) Research
d) NPL
View Answer

Answer: b
Explanation: Hazardous waste management requires a systems approach. The waste production process is a complex, involving numerous opportunities for management to reduce risks, to lower economic costs, and to recycle wastes to beneficial uses.

7. Hazardous facility siting is a __________
a) Chemical analysis
b) Systems approach
c) System activity
d) System analysis
View Answer

Answer: c
Explanation: The deployment of a waste management system requires a network of waste processing, storage and disposal facilities, interconnected by waste transportation links.
advertisement

8. Current hazardous waste facility strategies tend to be facility-specific.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Most of the state laws governing hazardous nonradioactive waste facility siting are geared to the process for siting a given facility.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

advertisement

To practice all areas of Hazardous Waste Management for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter