Hazardous Waste Management Questions and Answers – Love Canal Episode

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Love Canal Episode”.

1. Where is Love Canal located?
a) NY
b) California
c) Texas
d) Alabama
View Answer

Answer: a
Explanation: Love Canal is a neighbourhood near Niagara Falls, New York, United States of America.
advertisement

2. When was Love canal created?
a) 1880’s
b) 1890’s
c) 1870’s
d) 1860’s
View Answer

Answer: b
Explanation: Love canal was created in 1890’s with the hopes of generating electricity to the locality.

3. _________ chemical company thrashed waste on Love canal area.
a) Hooker
b) Robert
c) Hazmat
d) Paul
View Answer

Answer: a
Explanation: Hooker chemical company buried 22,000 tons of toxic waste and hazardous substances in the Love canal area.
advertisement
advertisement

4. Love area was sold for $ ________
a) 1
b) 10
c) 100
d) 1000
View Answer

Answer: a
Explanation: Niagara population was rapidly expanding and the city was desperate for land, the city council bought the Love Canal for $1 and sold for school.

5. The construction punctured _________ barrier Hooker company used to contain waste.
a) Bronze
b) Silver
c) Copper
d) Zinc
View Answer

Answer: c
Explanation: The construction of school punctured copper barrier which Hooker company used to contain toxic and hazardous waste.
advertisement

6. When was the site declared as federal emergency area?
a) 1975
b) 1976
c) 1977
d) 1978
View Answer

Answer: d
Explanation: Health reports and strange odors were reported and after detailed investigation, Love canal was declared as federal emergency area in 1978.

7. Who declared Love canal as federal emergency area?
a) Jimmy Carter
b) Lois Gibbs
c) Paul Reindiff
d) Lewis Jeff
View Answer

Answer: a
Explanation: After detailed investigation by Lois Gibbs, President of the Love Canal Home builders Association, President Jimmy Carter declared Love canal area as federal emergency area.
advertisement

8. Which of the following reporter found toxic chemicals in sumps of Love canal?
a) Jimmy Carter
b) Lois Gibbs
c) David Russell
d) Lewis Jeff
View Answer

Answer: c
Explanation: Two reporters of the Niagara Falls Gazette, David Pollak and David Russell, tested several pumps in Love canal and found toxic chemicals.

9. Love canal was referred to as “a public health time bomb”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By 1978, Love Canal become a national media event and articles referred to the neighborhood as “a public health time bomb”, due to amount of toxic chemicals found.
advertisement

10. Which chemical was responsible for health effects in Love Canal?
a) PCB
b) PAH
c) Dioxin
d) Ozone
View Answer

Answer: c
Explanation: Dioxin (polychlorinated dibenzodioxins) is the main chemical lead to severe health effects, and the dioxin levels were observed to be 53 parts per billion.

11. When was the permanent evacuation for the site issued?
a) August
b) May
c) June
d) October
View Answer

Answer: a
Explanation: On August 7 a permanent evacuation for the site issued for two rings adjacent to canals, totaling 239 families.

12. What was the amount of dioxin found in canal during remediation?
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
View Answer

Answer: b
Explanation: 200 tonnes of dioxin and more than 200 chemical compounds were found in the canal during remediation.

13. What was the major health effect due to disaster?
a) Leukaemia
b) Asthma
c) Dizziness
d) Vomiting
View Answer

Answer: a
Explanation: Majority of the population experienced reduction of white blood cells, which lead to leukaemia and chromosome damages.

14. How much did Occidental Petroleum company agreed to pay for clean-up?
a) 129
b) 130
c) 131
d) 132
View Answer

Answer: a
Explanation: Occidental Petroleum company agreed to pay $129 million to cover for clean-up costs and $98 million for NY State’s clean-up cost.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter