Hazardous Waste Management Questions and Answers – TSDF – Air Quality Monitoring

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “TSDF – Air Quality Monitoring”.

1. Air quality monitoring stations should be _______ degree around TSDF.
a) 100
b) 110
c) 120
d) 130
View Answer

Answer: c
Explanation: Air quality monitoring stations at upwind, downwind and at three stations at 120o angle around the TSDF is required.
advertisement

2. The locations of air quality monitoring stations depends on _______
a) Stack height
b) Wind speed
c) Wind direction
d) Rainfall
View Answer

Answer: a
Explanation: The locations of air quality monitoring stations depend on the stack height and location of any particular ecologically sensitive feature around the disposal facility.

3. Location of air quality monitoring stations is decided by PCB.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Location of air quality monitoring stations is decided by Pollution Control Board (PCB) or Pollution Control Committee (PCC).
advertisement
advertisement

4. Total Volatile Organic Compounds has to be monitored apart from stipulated NAAQS.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Total Volatile Organic Compounds (VOCs), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) has to be monitored apart from stipulated National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) to minimized impacts from TSDF.

5. How many measurements should be taken for SPM in a year?
a) 100
b) 101
c) 102
d) 104
View Answer

Answer: d
Explanation: SPM, RPM, NOx and SOxshould be continued to be monitored as per NAAQS criteria minimum of 104 measurements in a year taken twice a week, 24 hourly.
advertisement

6. VOC should be monitored at least ______ a year.
a) Once
b) Twice
c) Thrice
d) Multiple
View Answer

Answer: b
Explanation: Total Volatile Organic Compounds (VOCs), Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) should be monitored at least twice in a year (pre-monsoon and post-monsoon).

7. Stack gaseous emission for the parameters should be carried out _______ basis.
a) Annual
b) Quarterly
c) Monthly
d) Hourly
View Answer

Answer: b
Explanation: Quarterly monitoring of the stack gaseous emission for the parameters should be carried out as stipulated under the gaseous emission norms which is notified under the Environment (Protection) Fifth Amendment Rules, 2008.
advertisement

8. Which of the following stack emission has to be monitored continuously?
a) HCL
b) C
c) O
d) PM
View Answer

Answer: a
Explanation: SO2, NOx, HCL and CO stack emission has to be monitored continuously using on-line monitoring system.

9. Vent Gases attached with the capped SLF has to be monitored _______
a) Once a week
b) Once a month
c) Once a day
d) Once a year
View Answer

Answer: b
Explanation: Vent Gases attached with the capped SLF such as total VOCs and H2S should be monitored at least once in a month through the vents of the capped cells till designed life span of the TSDF.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter