Hazardous Waste Management Questions and Answers – Rules – Hazardous Waste Management

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rules – Hazardous Waste Management”.

1. When did Hazardous waste management act enacted in India?
a) 1988
b) 1989
c) 1990
d) 1991
View Answer

Answer: b
Explanation: Hazardous Wastes Management and Handling Rules came into existence on 1989 in India and is responsible for safe management of hazardous waste.
advertisement

2. Who is responsible for safe disposal of the generated hazardous waste?
a) Generator
b) Receiver
c) Waste facility
d) TSDF
View Answer

Answer: a
Explanation: The generator is responsible for the safe disposal of waste being produced by them and also is accountable for the clean-up in case of an accident.

3. Trivalent Chromium Waste is hazardous waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: EPA excludes certain solid wastes from hazardous waste when a material does not define hazardous waste. It is not hazardous, even if the material technically meets a listing or exhibits a characteristic of HW.
advertisement
advertisement

4. The activities of hazardous waste management facility are ________
a) OPA
b) HAS
c) TSD
d) SOS
View Answer

Answer: c
Explanation: Hazardous waste management facilities receive hazardous wastes for treatment, storage or disposal. The aim is to carry out activities without effecting ecosystems.

5. What is the goal of Hazardous Waste Management Unit?
a) Protect health and environment by risks of HW
b) Chemical analysis
c) Import
d) Export
View Answer

Answer: a
Explanation: EPA established design and operating requirements of HWMU to protect human health and environment by the risks posed by hazardous waste.
advertisement

6. Regulations for waste management is provided under subtitle C of _______
a) CERCLA
b) NPL
c) HPL
d) RCRA
View Answer

Answer: d
Explanation: Specific regulations have been developed for several types of hazardous waste management units under Subtitle C of RCRA.

7. Landfills are engineered for liquid waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Landfills are designed for solid hazardous wastes, which meets all the criteria for disposal on landfill.
advertisement

8. Tracking of the hazardous waste is done to prevent _________
a) Export
b) Import
c) Midnight dumping
d) Traffic
View Answer

Answer: c
Explanation: Tracking of hazardous waste is done to prevent illegal dumping and abandoning of the waste which will be menace to public.

9. Which form of shipment is common for transport of hazardous waste?
a) Rail
b) Road
c) Air
d) Inland water
View Answer

Answer: b
Explanation: Highway shipment is the most common mode of transport, road vehicles can gain access to industrial sites and TSDFs.
advertisement

10. Why is manifest system necessary?
a) To monitor journey of waste
b) To track waste
c) To analyse chemicals
d) To export
View Answer

Answer: a
Explanation: The manifest system helps to get rid of the problem of midnight dumping and provides means for determining the type and amount of hazardous waste being generated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter