Hazardous Waste Management Questions and Answers – Regulations – SARA

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Regulations – SARA”.

1. When did SARA come into force?
a) 1985
b) 1986
c) 1987
d) 1988
View Answer

Answer: b
Explanation: The Superfund Amendments and Reauthorization Act (SARA) was passed on October 17, 1986.
advertisement

2. Which of the following act does SARA amend?
a) RCRA
b) HPS
c) CERCLA
d) TSCA
View Answer

Answer: c
Explanation: SARA amends the Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act (CERCLA) which has been passed by the U.S. Congress in 1980 to help solve the problems relating to hazardous waste sites.

3. SARA provides resources to _________ citizens for clean-up of the hazardous site.
a) Georgia
b) Indian
c) Australian
d) French
View Answer

Answer: a
Explanation: SARA provides residents of Georgia with the resources needed to clean up hazardous waste sites, also emergency plans which has to be followed in case of a dangerous substance release into the environment.
advertisement
advertisement

4. What initiated the passage SARA?
a) Shortage of funds for CERCLA
b) US Congress
c) Rise in import activities
d) Rise in export activities
View Answer

Answer: a
Explanation: A shortage of funds for Superfund initiated the passage of SARA, as well as Bhopal gas tragedy in India, in which a gas leak at the U.S. possessed pesticide plant exposed lakhs of people to methyl isocyanate gas.

5. SARA legislation was passed after two years of the Bhopal incident.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: SARA comprises a tax on the chemical and petroleum industries. It mainly provides the federal government with the authority to respond directly to the releases of hazardous substances that could risk health or the environment.
advertisement

6. Under SARA the ________ is responsible for risk assessment.
a) UNEPA
b) EPA
c) USEPA
d) UKEPA
View Answer

Answer: c
Explanation: Under SARA the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) is responsible for assessing the degree of risk to human health and environment at sites on NPL.

7. Title III of SARA enhances __________
a) Emergency planning
b) Risk assessment
c) Chemical analysis
d) Pathway analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: EPCRA of 1986 which is known as SARA Title III, establishes emergency planning and reporting requirements for industry and government sectors and helps in risk management.
advertisement

8. SARA is enforced by ________ in EPA.
a) OSHA
b) OSKO
c) SOIOD
d) OSWER
View Answer

Answer: d
Explanation: SARA is enforced by the Office of Solid Waste and Emergency Response (OSWER) under EPA. OSWER manages hazardous Superfund sites with both long-term and short-term clean-up remedial plans and reduces pollution.

9. An example of long-term regulation by SARA is the Superfund Remedial Response Program.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Under Superfund Remedial Response Program site maintenance is evaluated after clean-up is conducted, and is carried until the site is removed from the NPL.
advertisement

10. The Emergency Response and Removal Program was developed to _________
a) Immediate removal of HW
b) Clean-up of HW
c) Planned removal of HW
d) Intermediate removal of HW
View Answer

Answer: a
Explanation: The Emergency Response and Removal Program was developed to immediately remove the hazardous substances from a public site and to prevent the extension of hazardous substances and oil into the surrounding environment.

11. GECAP under SARA provides __________
a) Funds
b) Technical assistance
c) Assistance
d) Guidance
View Answer

Answer: b
Explanation: GECAP program provides technical assistance to environmental concerns such as oil storage and spill prevention, problems relating to industrial wastewater, solid waste management techniques, and hazardous waste management.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter