Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landmark Episode – Seveso Disaster

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landmark Episode – Seveso Disaster”.

1. When did Seveso accident occur?
a) 1974
b) 1975
c) 1976
d) 1977
View Answer

Answer: c
Explanation: Seveso disaster was an industrial accident that occurred on July 10,1976 in a small chemical manufacturing plant.
advertisement

2. Which chemical was exposed from Seveso disaster?
a) 2,3,7,8 TCDD
b) 1,2,8 TCP
c) 2,4,8,3 TCD
d) 1,2,3,4 TCD
View Answer

Answer: a
Explanation: 2,4,5 tricholorophenol was being produced from 1,2,4,5 tetrachlorobenze, the accident resulted in exposure of tonnes of to 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD).

3. The affected area was split into zones A, B and C.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The affected area was split into zones A, B and R in decreasing order of surface soil concentrations of TCDD.
advertisement
advertisement

4. Zone A of affected Seveso area had a TCDD soil concentration of greater than _______ micrograms per square meter.
a) 20
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: c
Explanation: Zone A of affected Seveso area had a TCDD soil concentration of greater than 50 micrograms per square meter (µg/ m2), it had 736 residents.

5. Zone B of affected Seveso area had a TCDD soil concentration of between _______ and _______ micrograms per square meter.
a) 5, 50
b) 10, 20
c) 20, 30
d) 40, 50
View Answer

Answer: a
Explanation: Zone B of affected Seveso area had a TCDD soil concentration of between 5 and 50 µg/ m2, it had about 4700 residents.
advertisement

6. Zone R of affected Seveso area had a TCDD soil concentration of less than _______ micrograms per square meter.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Zone R of affected Seveso area had negligible or a TCDD soil concentration of less than 5 µg/ m2, it had 31,800 residents.

7. Industrial safety regulations were passed in the _______ after Seveso disaster.
a) European Community
b) UK Community
c) US Community
d) Paris Community
View Answer

Answer: a
Explanation: Industrial safety regulations were passed in the European Community after Seveso disaster in 1982 and called that as Seveso Directive.
advertisement

8. The Seveso Directive is currently referred to as _______
a) Seveso I Directive
b) Seveso II Directive
c) Seveso III Directive
d) Seveso IV Directive
View Answer

Answer: b
Explanation: The Seveso Directive was updated in 1999, amended again in 2005 and is currently referred to as the Seveso II Directive or COMAH Regulations in the United Kingdom.

9. The __________ Group claimed the immediate action against Seveso disaster.
a) Roche
b) Colin
c) Davis
d) Dennis
View Answer

Answer: a
Explanation: The Roche Group claimed that the immediate action has to be taken against Seveso disaster and it was initiated by both Givaudan and Roche.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter