Hazardous Waste Management Questions and Answers – Transportation Guidelines

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transportation Guidelines”.

1. Spill risk of hazardous waste is high during manufacturing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Spill risk of hazardous waste is high during loading, transportation and unloading.
advertisement

2. Labelling of container is done to ________
a) Leak proof material
b) Identify waste
c) Technical competence
d) To describe hazard
View Answer

Answer: b
Explanation: Labelling of container is done to identify the waste, describe the possible hazard, and the remedial measures in case of spill.

3. Regulatory requirements for packaging, labelling and transportation of hazardous wastes are provided under ___________
a) HWMR
b) NPL
c) HPS
d) QHIS
View Answer

Answer: a
Explanation: Regulatory requirements for packaging, labelling and transportation of hazardous wastes are provided under Rule 7 of the Hazardous Wastes Management & Handling Rules, 1989.
advertisement
advertisement

4. The containers must be able to withstand normal handling and retain integrity for a minimum period of _________ months.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: d
Explanation: The container should retain integrity for a minimum period of six months, and shall be of such strength, construction as not to break open or become defective during transportation period.

5. Container used for packing shall be of ___________
a) Mild steel
b) Lead
c) Copper
d) Sulphur
View Answer

Answer: a
Explanation: Container used for packing shall be of mild steel with suitable corrosion-resistant coating and roll-on roll-off cover.
advertisement

6. Air vents should be provided while packing liquid material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The containers for liquid HW should be completely closed. There should be no gas generation due to any chemical reaction within the container, and, hence, there should not be any need for air vents.

7. Which of the following shall be included on the container that contain HW?
a) Hazardous property
b) Lead content
c) Acid content
d) Manufacturing process
View Answer

Answer: a
Explanation: The information on the label must include the code number of the waste, the waste type, the origin (name, address, telephone number of generator), hazardous property and the symbol for the hazardous property.
advertisement

8. Transporter should not accept hazardous wastes from an occupier generator unless ___________
a) Copies of manifest is provided
b) Chemical analysed
c) Listed
d) Coded
View Answer

Answer: a
Explanation: Transporter shall not accept hazardous wastes from an occupier (generator) unless six-copies (with colour codes) of the manifest (Form 9) as per Rule 7 of the HW (M & H) Rules is provided by the generator.

9. White manifest copy has to be ___________
a) Forwarded to SPCB by occupier
b) Signed by transporter
c) Retained by operator
d) Returned to transporter
View Answer

Answer: a
Explanation: The white manifest copy has to be forwarded to the SPCB/PCC by the occupier (generator) of hazardous waste.
advertisement

10. Yellow manifest copy has to be ___________
a) Forwarded to SPCB
b) Signed by transporter
c) Retained by operator
d) Returned to transporter
View Answer

Answer: b
Explanation: The yellow manifest copy has to be signed by the transporter of hazardous waste and retained by the occupier.

11. Orange manifest copy has to be ___________
a) Forwarded to SPCB
b) Signed by transporter
c) Retained by operator
d) Returned to transporter
View Answer

Answer: d
Explanation: The orange manifest copy has to be returned to the transporter by the operator of facility after accepting waste.

12. Pink manifest copy has to be ___________
a) Forwarded to SPCB
b) Signed by transporter
c) Retained by operator
d) Returned to transporter
View Answer

Answer: c
Explanation: The pink manifest copy has to be retained by the operator of a transport, storage and disposal facility.

13. Green manifest copy has to be ___________
a) Forwarded to SPCB
b) Signed by transporter
c) Retained by operator
d) Forwarded to SPCB by operator of facility
View Answer

Answer: d
Explanation: The green manifest copy has to be forwarded to the SPCB/PCC by the operator of TSD facility after disposal.

14. Blue manifest copy has to be ___________
a) Forwarded to SPCB
b) Signed by transporter
c) returned to the occupier by the operator after disposal
d) Forwarded to SPCB by operator of facility
View Answer

Answer: c
Explanation: The blue manifest copy has to be returned to the occupier by the operator of the facility after disposal.

15. In case of inter-state transportation of hazardous waste the generator shall obtain __________
a) NOC
b) NPL
c) RCRA
d) CERCLA
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of inter-state transportation of hazardous waste the generator shall obtain No Objection Certificate (NOC) from the concerned State Pollution Control Board or Pollution Control Committee.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter