Hazardous Waste Management Questions and Answers – Site Remediation Technologies

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Site Remediation Technologies”.

1. DoD cleanup policy is determined centrally under the __________
a) DERP
b) HERP
c) AERP
d) CERP
View Answer

Answer: a
Explanation: DoD cleanup policy is determined centrally under the Defense Environmental Restoration Program (DERP). DERP includes two major components, Other Hazardous Waste Operations (OHW) and the Installation Restoration Program (IRP).
advertisement

2. The __________ program for the cleanup of closed or abandoned hazardous waste sites is administered by EPA.
a) Superfund
b) HZAMAT
c) NPL
d) HPS
View Answer

Answer: a
Explanation: The Superfund program for the cleanup of closed or abandoned hazardous waste sites is administered by EPA under the Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act (CERCLA).

3. Which of the following is EPA’s demonstration program for innovative cleanup technologies?
a) NPL
b) HPS
c) SITE
d) SIGHT
View Answer

Answer: c
Explanation: EPA is encouraging on active research and demonstration program for innovative cleanup technologies, it includes Superfund Innovative Technology Evaluation (SITE) Program and the Environmental Technology Verification (ETV) Program.
advertisement
advertisement

4. __________ are the most common contaminants in hazardous sites according to EPA data analysis.
a) VOC
b) Metals
c) PAH
d) PCB
View Answer

Answer: a
Explanation: Volatile organic compounds (VOC) are the most common contaminants, followed by metals and semi-volatile organic compounds. Chlorinated VOC are the most common organic contaminant, followed by other VOC, PCB, PAH, and phenols.

5. The use of __________ technologies for all types of VOCs is expected to continue according to EPA analysis.
a) SBE
b) SVE
c) SAP
d) SAL
View Answer

Answer: b
Explanation: The use of soil vapor extraction (SVE) technologies for all types of VOCs is expected to continue at current levels, and may even increase according to EPA analysis.

advertisement

6. USTs containing petroleum products are regulated by RCRA.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Underground storage tanks (USTs) containing petroleum products or hazardous chemicals are also regulated under RCRA. Tank owners are responsible for remediation.

7. __________ soil remediation technology uses liquids and mechanical processes to scrub soils.
a) SVE
b) Soil washing
c) NPL
d) HPS
View Answer

Answer: b
Explanation: Soil washing is a soil remediation technology which uses liquids (usually water, occasionally combined with solvents) and mechanical processes to scrub soils.
advertisement

8. __________ soil remediation technology is used for remediating unsaturated soils contaminated with SVOC.
a) SVE
b) Soil washing
c) NPL
d) HPS
View Answer

Answer: a
Explanation: Soil vapor extraction (SVE), also known as soil venting or vacuum extraction, is an accepted, recognized, and cost-effective technology for remediating unsaturated soils contaminated with VOCs and SVOCs.

9. Which of the following technique is successful in treating petroleum hydrocarbons?
a) SVE
b) Soil washing
c) NPL
d) Landfarming
View Answer

Answer: d
Explanation: Landfarming is an above-ground remediation technology that reduces the concentration of petroleum constituents present in soils through processes associated with bioremediation.
advertisement

10. Soil flushing is accomplished by passing an extraction fluid through in-place soils using an injection or infiltration process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In situ soil flushing is an innovative remediation technology that floods contaminated soils with a solution that moves the contaminants to an area where they can be removed.

11. __________ reduces the mobility of hazardous substances and contaminants in the environment.
a) SVE
b) Soil washing
c) Solidification
d) Landfarming
View Answer

Answer: c
Explanation: Solidification or stabilization, is a waste fixation technology, reduces the mobility of hazardous substances and contaminants in the environment through both physical and chemical means.

12. __________ solidification method is used for treating hydrocarbon-contaminated soil.
a) SVE
b) Soil washing
c) Asphalt batching
d) Landfarming
View Answer

Answer: c
Explanation: Asphalt batching, a stabilization or solidification method for treating hydrocarbon-contaminated soils, incorporates petroleum-laden soils into hot asphalt mixtures.

13. __________ solidification uses a powerful source of energy to melt soil.
a) SVE
b) Soil washing
c) Asphalt batching
d) Vitrification
View Answer

Answer: d
Explanation: Vitrification, or molten glass, is a method of stabilization/solidification that uses a powerful source of energy to melt soil or other earthen materials at extremely high temperatures (1600–2000 degree Celsius).

14. __________ in situ remediation technology that combines elements of bioventing and vacuum-enhanced pumping.
a) Bioslurping
b) Soil washing
c) Asphalt batching
d) Vitrification
View Answer

Answer: a
Explanation: Bioslurping is a new in situ remediation technology that combines elements of bioventing and vacuum-enhanced pumping to recover free product from the groundwater and soil.

15. __________ soil remediation process injects air into the contaminated media at a rate designed to maximize in situ biodegradation.
a) Bioslurping
b) Bioventing
c) Asphalt batching
d) Vitrification
View Answer

Answer: a
Explanation: The bioventing process injects air into the contaminated media at a rate designed to maximize in situ biodegradation and minimize or eliminate the off-gassing of volatilized contaminants to the atmosphere.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter