Hazardous Waste Management Questions and Answers – Engineering System Classification

«
»

This set of Hazardous Waste Management Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Engineering System Classification”.

1. Engineering system classification of hazardous waste can be based on chemical classification.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Analysis of chemical is done for classifying waste for engineering purpose. Chemical classification is based on the type of solvents and heavy metals.
advertisement

2. Form distribution in engineering system classification of hazardous waste is based on _________
a) Solvents
b) Heavy metals
c) Phase
d) Treat ability
View Answer

Answer: c
Explanation: Form distribution is about classifying whether the waste is solid or liquid and organic or inorganic.

3. Spent caustic from metal finishing is an example for __________ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge
View Answer

Answer: b
Explanation: Spent sulphuric acid from galvanizing, spent caustic from metal finishing and ammonia from manufacturing is an example for inorganic aqueous waste.

advertisement
advertisement

4. What is the characteristics of inorganic aqueous waste?
a) Contains acid or alkaline
b) Contains solids
c) Sludge
d) Admixture
View Answer

Answer: a
Explanation: Inorganic hazardous waste is a liquid waste containing acid or alkaline and or, concentrated solutions of inorganic hazardous substances.

5. Waste from pesticide is an example for _________ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge
View Answer

Answer: a
Explanation: Rinsed waste from pesticide containers, waste of chemical reactors and formulation tanks are example for organic aqueous waste.
advertisement

6. Spent halogenated waste is example for _________ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge
View Answer

Answer: c
Explanation: Spent halogenated solvents from metal degreasing, dry cleaning, distillation residues and lubricating waste are examples of organic liquid waste.

7. Characteristic of organic liquid waste is ________
a) Derived oil
b) Organic aqueous
c) Inorganic aqueous
d) Organic liquid
View Answer

Answer: a
Explanation: Organic liquid waste consists admixtures or concentrated solutions of organic hazardous substances and liquid waste consists of petroleum derived oils.
advertisement

8. Dust from steel manufacturing is example for __________ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Inorganic sludge
View Answer

Answer: d
Explanation: Emission of controlled dust from steel manufacturing, dust from de-burning and chromium parts in fabricated metal industry are example of inorganic sludge waste.

9. Sludge from painting operations is an example for __________ waste category.
a) Organic aqueous
b) Inorganic aqueous
c) Organic liquid
d) Organic sludge
View Answer

Answer: d
Explanation: Sludge from painting operations, tar residues from production of dye and distillation bottom tars are example of organic sludge waste.
advertisement

10. Characteristic of organic solid waste is __________
a) Derived oil
b) Tars
c) Inorganic aqueous
d) Organic liquid
View Answer

Answer: b
Explanation: Sludge, tars, solids and other non-liquid waste containing organic hazardous substances come under organic solid waste.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter