Hazardous Waste Management Questions and Answers – Physical Treatment – Evaporation

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Physical Treatment – Evaporation”.

1. Rate of evaporation of liquid waste is measured by _______
a) Vapour pressure
b) Pressure
c) Temperature
d) Heat
View Answer

Answer: a
Explanation: Rate of evaporation of liquid waste is measured by vapour pressure which is a measurement of volatility of liquid.
advertisement

2. Liquids with high vapour pressure evaporates slowly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Liquids with high vapour pressure evaporates readily while those with low vapour pressure evaporates slowly.

3. __________ separation techniques are used before evaporation process.
a) Physical
b) Chemical
c) Biological
d) Biochemical
View Answer

Answer: a
Explanation: Physical separation techniques are used before evaporation process since it reduces solids formation and maintains high heat transfer efficiencies.
advertisement
advertisement

4. The residues produced from evaporation treatment is _________
a) Less
b) More
c) Undetermined
d) No residue
View Answer

Answer: a
Explanation: Evaporation produces concentrated liquor with less residues and the volume of water that must be treated or disposed is reduced.

5. Evaporation of liquids from hazardous waste through multiple evaporator, distillation etc. is dependent on ________
a) Melting point
b) Freezing point
c) Boiling point
d) Vapour pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: Evaporation of liquids from hazardous waste through single, multiple evaporator, distillation, air stripping evaporators use steel tubes to heat liquid waste to the boiling point.
advertisement

6. Steel tubes used in multiple effect evaporator are placed on surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Steel tubes used in multiple effect evaporator are submerged in liquid to maximise heat transfer and promote efficient evaporation.

7. Evaporator must have sufficient disc engaging space to achieve ________
a) Separation
b) Chemicals
c) Boiling
d) Pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Evaporator must have sufficient disc engaging space to achieve separation between the distillate and liquid blown solution.
advertisement

8. Which of the following waste is not applicable for evaporation?
a) Calcium
b) Iron
c) Copper
d) Methylene chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Wastes containing organic constituents, such as methylene chloride, solvents, oils, petroleum products etc. are not suitable for use in the evaporation system.

9. _________ wastes can be treated in evaporator.
a) Aqueous inorganic
b) Organic
c) Aqueous organic
d) Dry
View Answer

Answer: a
Explanation: Only aqueous inorganic wastes can be treated in an evaporator such as caustics, rinse waters, metal sludge, and water-based machining coolants.
advertisement

10. Evaporation units may be operated without obtaining a permit if ________
a) Chemicals are used
b) Resins are associated
c) Unit is enclosed
d) Waste is reused
View Answer

Answer: c
Explanation: Evaporation units may be operated without obtaining a permit if evaporation unit meets the definition of a totally enclosed treatment system in 40 CFR 260.10.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter