Hazardous Waste Management Questions and Answers – Chemical Treatment – Ion Exchange

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Treatment – Ion Exchange”.

1. Ion exchange is widely used to remove _________
a) Heavy metals
b) Toxic heavy metals
c) Minerals
d) Salts
View Answer

Answer: b
Explanation: Ion exchange is used for the removal of toxic heavy metals such as lead, mercury, and chromium from a variety of industrial processes.
advertisement

2. Complete the equation.
2Res+OH + [Ni(CN)4]2 → __________ + 2OH
a) (Res+)2[Ni(CN)4]2-
b) (Res+)2[Ni(CN)4]3-
c) (Res+)2[Ni(CN)3]2-
d) (Res+)3[Ni(CN)4]2-
View Answer

Answer: a
Explanation: Anion exchanges are used for the removal of anionic nickel cyanide complex from waste solutions.

3. Ion exchange is an irreversible process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ion exchange is a reversible process in which dissolved ionic constituents can be recovered.
advertisement
advertisement

4. Resins can remove specific substances in a waste solution.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Resins can remove specific substances in a waste solution such as single metal from mixed streams.

5. Which of the following is possible from ion exchange treatment?
a) Metal recovery
b) Oxidation reduction
c) Waste analysis
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: Ion exchange is used to recover metals present in the waste solution by application of anionic or cationic resins.
advertisement

6. Most suitable treatment method for electroplating discharge is ____________
a) Reduction process
b) Ion exchange
c) Waste analysis
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Electroplating process discharges rinse water and spent plating bath solutions. This can be treated by ion exchange method by application of resins.

7. Which of the following resin can be used to remove copper plating rinse water?
a) ResinTech’s CG-8 (Na)
b) ResinTech’s CG-8 (K)
c) ResinTech’s CP-8 (Na)
d) ResinTech’s PG-8 (Na)
View Answer

Answer: a
Explanation: A strongly acidic cation exchanger in the sodium form, ResinTech’s CG-8 (Na) can be used to remove the copper and it will also remove calcium and magnesium in water.
advertisement

8. Organic gas from condensation can be used as fuel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Organic rich gas from condensation can be used as a fuel depending on the calorific value.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

advertisement

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter