Hazardous Waste Management Questions and Answers – Characterization – Reactivity Test

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characterization – Reactivity Test”.

1. A waste that is unstable and undergoes rapid changes is a character of _________
a) Ignitable
b) Corrosive
c) Toxic
d) Reactive
View Answer

Answer: d
Explanation: The waste which is normally unstable and undergoes chemical changes rapidly without detonating is said to have reactive character.
advertisement

2. The waste character responsible for vigorous reaction is ________
a) Ignitable
b) Corrosive
c) Toxic
d) Reactivity
View Answer

Answer: d
Explanation: The reactive characters leads hazardous waste to react violently with water and forms explosive mixtures with water.

3. Zinc waste exposed to pH conditions between 2 and 12.5 can generate toxic gases.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cyanide or sulphide bearing waste, exposed to pH conditions between 2 and 12.5 generates toxic gases or fumes which has negative effect on human health and environment.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. If a hazardous material has ________ character, it detonates when heated.
a) Ignitable
b) Corrosive
c) Toxic
d) Reactive
View Answer

Answer: d
Explanation: If a hazardous material has reactive character it is capable of detonation or explosive reaction if it is subjected to heating.

5. A forbidden explosive is reactive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A forbidden explosive which reacts vigorously under standard temperature and pressure and which may detonate is called reactive.
Take Hazardous Waste Management Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The main identification of reactive waste is ________
a) Temperature
b) Pressure
c) Instability
d) Volume
View Answer

Answer: c
Explanation: Identifying character of reactive waste is instability, which the waste possess and is explosive at any stage if managed improperly.

7. Which of the following is an example for reactive waste character?
a) Steel smelting
b) Iron manufacturing
c) TNT operations
d) Zinc smelting
View Answer

Answer: c
Explanation: TNT operations use cyanide for most of the process and cyanide is highly reactive.
advertisement

8. Toxic gases are produced if the waste holds _________ character.
a) Ignitable
b) Corrosive
c) Toxic
d) Reactive
View Answer

Answer: d
Explanation: For a waste to be called reactive, it has to produce toxic fumes or gases when in contact with water or certain liquid.

9. Hazardous waste number of material that is not considered reactive is ________
a) D001
b) D000
c) D002
d) D003
View Answer

Answer: d
Explanation: A waste that exhibits corrosivity character but is not listed as hazardous waste in sub-part B of EPA has a number D003.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.