Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landfill Disposal Guidelines

«
»

This set of Hazardous Waste Management Problems focuses on “Landfill Disposal Guidelines”.

1. Hazardous waste guidelines provide mainly criteria for location, site selection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazardous waste guidelines provide mainly criteria for location, site selection, site investigation, planning and design, requirements of landfill liner & cover, construction & operation, inspection.
advertisement

2. For a selected hazardous landfill site, if water table is within 2.0 m to 6.0 m, which of the following liner is opted?
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Multi-liner
View Answer

Answer: b
Explanation: In a place where rainfall is high, sub-soil is highly permeable and water table is within 2.0 m to 6.0 m double composite liner is adopted.

3. Single composite liner system has a leachate collection layer of thickness ________ cm.
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: c
Explanation: Single composite liner system has a leachate collection layer of thickness 30 cm or more and coefficient of permeability in excess of 10-2 cm/sec (10-4 m/sec).
advertisement
advertisement

4. Single composite liner comprise compacted clay layer of thickness ________ cm.
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250
View Answer

Answer: b
Explanation: Single composite liner comprise compacted clay layer of thickness 150 cm or more having a coefficient of permeability of 10-7cm/sec or less.

5. What is the coefficient of permeability in double composite liner system?
a) 10-2
b) 10-3
c) 10-4
d) 10-5
View Answer

Answer: a
Explanation: The coefficient of permeability in double composite liner system 10-2 cm/sec and primary leachate collection layer is of thickness 30 cm.
advertisement

6. Double composite liner comprise compacted clay layer of thickness ________ cm.
a) 100
b) 45
c) 20
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: Double composite liner comprise compacted clay layer of thickness 45 cm or less and secondary leachate collection layer of thickness 30 cm or more.

7. A layer of local top solid which provisions self-sustaining vegetation should have thickness of ____ cm.
a) 50
b) 60
c) 70
d) 80
View Answer

Answer: b
Explanation: A layer of local top solid which provisions self-sustaining vegetation should have thickness not less than 60cm and drainage layer thickness should be 30 cm or more.
advertisement

8. What should be the distance between the storage sheds in storage unit?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: There should be 15m distance between the storage sheds and storage area should be provided with the flameproof electrical fittings for safe storage of hazardous waste.

9. Waste having flash point less than 65.5 degree C, the drums should be stacked more than one height.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The stacking of drums in the storage area should be restricted to three high on pallets. But for waste having flash point less than 65.5 degree C, the drums should not be stacked more than one height.
advertisement

10. What is the normal storage time of incinerable hazardous waste at the incinerator site?
a) 4 months
b) 5 months
c) 6 months
d) 7 months
View Answer

Answer: c
Explanation: The storage time of incinerable hazardous waste at the incinerator site is restricted to maximum 6 months according to HWMR, 2008.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter