Hazardous Waste Management Questions and Answers – Landmark Episode – Texas City Disaster

«

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Landmark Episode – Texas City Disaster”.

1. When did Texas City disaster occur?
a) 1946
b) 1947
c) 1948
d) 1949
View Answer

Answer: b
Explanation: Texas City disaster was an industrial accident, occurred on April 26, 1947, in port of Texas.
advertisement

2. What is the name of ship where the disaster occurred?
a) Grandcamp
b) Granpit
c) Grandbar
d) Iowla
View Answer

Answer: a
Explanation: Smoke was spotted in the cargo hold of the Grandcamp, which had tons of ammonium nitrate.

3. What time did Grandcamp exploded?
a) 6 a.m.
b) 7 a.m.
c) 8 a.m.
d) 9 a.m.
View Answer

Answer: d
Explanation: The explosion took place at 9:12 a.m. and ammonium nitrate reacted with steam to produce nitrogen dioxide fumes.
advertisement
advertisement

4. More than 5,000 people were injured in Texas City disaster.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is estimated that, after the event of disaster, more than 5,000 people were injured, with 1,784 admitted to 21 area hospitals.

5. What is the expenditures for industrial reconstruction after the disaster?
a) $200 million
b) $300 million
c) $100 million
d) $400 million
View Answer

Answer: c
Explanation: The expenditures for industrial reconstruction after the disaster is estimated to be $100 million dollars i.e. $1.07 billion in today’s terms.
advertisement

6. Lawsuits were filed under ____ act.
a) FTCA
b) NPL
c) HPS
d) HAZA
View Answer

Answer: a
Explanation: Many lawsuits were filed against the company under Federal Tort Claims Act (FTCA).

7. Which was the other ship exploded due to Grandcamp’s explosion?
a) S.S Highflyer
b) Granpit
c) Grandbar
d) Iowla
View Answer

Answer: a
Explanation: The S.S. High Flyer was owned and operated by Lykes Bros. Steamship Co., Inc. The ship was down to repairs and could not be moved on time to prevent disaster.
advertisement

8. S.S Highflyer cargo had _____ tons of sulphur.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
View Answer

Answer: b
Explanation: The S.S Highflyer cargo had 2000 tons of sulfur loaded and 961 tons of ammonium nitrate in paper bags.

9. When was the case, Dalehite v. United States decided?
a) 1946
b) 1947
c) 1948
d) 1953
View Answer

Answer: d
Explanation: The case Dalehite v. United States, was decided in 1953 by the Supreme Court, victims lost the lawsuit but 1955 bill provided $17 million for claimants.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter