Hazardous Waste Management Questions and Answers – Thermal Processes – Energy Recovery

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermal Processes – Energy Recovery”.

1. Energy can be recovered from all types of wastes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: To enable energy recovery, the waste must have sufficient heating value to reach appropriate combustion temperatures without need for additional fuel.
advertisement

2. Energy recovery is typically via production of __________
a) Gas
b) Heat
c) Light
d) Steam
View Answer

Answer: d
Explanation: Energy recovery is typically via production of steam which is driven through a turbine to produce electricity.

3. What is the maximum percent of energy recovered if the steam is condensed before reintroduced to system?
a) 25
b) 35
c) 45
d) 55
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum percent of energy recovered if the steam is condensed before reintroduced to system is 35, because of condensing losses.

advertisement
advertisement

4. Energy recovery percentage depends on the type of waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy recovery percentage will not depend on waste or method of combustion but on opportunities to sell low grade heat as well as energy.

5. Which of the following industrial process uses waste as a fuel?
a) Cement kilns
b) Lead manufacturing
c) Acid manufacturing
d) Sulphur manufacturing
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat and power plants, glass furnaces, steel manufacturing, lime and cement kilns uses wastes as a fuel or as a constituent part of the product.
advertisement

6. What is the combustion temperature range in cement kiln incineration?
a) 1300-1600
b) 1350-1650
c) 1250-1450
d) 1235-1600
View Answer

Answer: b
Explanation: The combustion temperature range in cement kiln incineration is 1350-1650 degree Celsius with long phase residence time up to 10 seconds.

7. Non-volatile heavy metals in kiln are fixed into __________
a) Clinker’s crystalline structure
b) Fumes
c) Solid lump
d) Slag
View Answer

Answer: a
Explanation: The alkaline environment in the kiln absorbs and neutralizes acid gases and metals, non-volatile heavy metals in kiln are fixed into clinker’s crystalline structure.
advertisement

8. Which of the following waste types are not suitable for co-combustion in cement kilns?
a) Chlorine
b) Hydrogen
c) Calcium
d) Carbonate
View Answer

Answer: a
Explanation: Highly contaminated wastes, wastes with high water, chlorine, heavy metals or sulphur content waste types are not suitable for co-combustion in cement kilns.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

advertisement

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter