Hazardous Waste Management Questions and Answers – Chemical Treatment – Neutralization

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Treatment – Neutralization”.

1. Suitable method for treating acidic or basic hazardous waste is _________
a) Neutralisation
b) Precipitation
c) Hydrolysis
d) Electrolysis
View Answer

Answer: a
Explanation: When a hazardous waste has either high or low pH the most suitable treatment method adopted is neutralisation.
advertisement

2. Neutralisation involves addition of _________ substances with the waste.
a) Hydraulic
b) Chemical
c) Physical
d) Biological
View Answer

Answer: b
Explanation: Neutralisation involves addition of chemical substances to waste which is either acidic or basic, to change pH to neutral level i.e. 6‐8.

3. Complete the equation.
Acid + Base = __________ + water.
a) Salt
b) Chemical
c) Alkali
d) pH
View Answer

Answer: a
Explanation: Acid and base mixed together reacts to neutralize the acid and base properties, producing a salt.
advertisement
advertisement

4. Common reagents for neutralising acid wastes are __________
a) Sodium
b) Lime and sodium hydroxide
c) Lime and zinc
d) Lead
View Answer

Answer: b
Explanation: Acidic hazardous wastes are neutralised with slaked lime, caustic soda or sodium hydroxide.

5. Common reagents for neutralising alkaline wastes are ________
a) Sulphuric and HCl
b) Lime and sodium hydroxide
c) Lime and zinc
d) Lead
View Answer

Answer: a
Explanation: Alkaline hazardous wastes are neutralised with strong mineral acid such as Sulphuric acid, hydrochloric acid or with carbon-di-oxide.
advertisement

6. Dissolved salts of hazardous metal wastes can be treated by neutralisation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Acidic or alkaline solutions which includes dissolved salts of metals which forms insoluble species can be treated by neutralisation by varying pH.

7. Neutralisation process is extensively applied for ________ hazardous waste.
a) Reactive
b) Neutral
c) Corrosive
d) Chemical
View Answer

Answer: c
Explanation: Neutralization process is used on corrosive hazardous waste to reduce the corrosivity level of the waste.
advertisement

8. Neutralisation adjusts pH level of corrosive between ____ and ____
a) 5, 9
b) 5.5, 9.5
c) 6, 7
d) 7, 8
View Answer

Answer: b
Explanation: The neutralization procedure adjusts the pH level of the corrosive waste to a pH between 5.5 and 9.5. The purpose of neutralisation is to alter the corrosive characteristic of the waste so that it can be disposed in a non-hazardous way.

9. Personal protective equipment should be worn while neutralising corrosive hazardous waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Personal protective equipment such as face shield, nitrile gloves and acid resistant apron should be worn while treating corrosive HW for safe management.
advertisement

10. The process of neutralizing waste as listed in WAC 173-303-090 is known as ____________
a) Elementary neutralization
b) Chemical neutralization
c) Physical neutralization
d) Biological neutralization
View Answer

Answer: a
Explanation: The elementary neutralization method reduces a material’s corrosivity to pH range 6 to 9 and makes it less hazardous.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter