Hazardous Waste Management Questions and Answers – Characterization – Ignitability Test

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characterization – Ignitability Test”.

1. Characteristic of an hazardous waste that causes fire is ________
a) Ignitibility
b) Corrosivity
c) Reactivity
d) Toxicity
View Answer

Answer: a
Explanation: Ignitibility is the hazardous character that would cause a fire hazard during transport, storage or disposal if not handled properly.
advertisement

2. Character exhibited by waste oils is ________
a) Ignitibility
b) Corrosivity
c) Reactivity
d) Toxicity
View Answer

Answer: a
Explanation: Waste oils and used solvents have high flash point and are subjected to fire hazard if mishandled.

3. For a waste to be considered ignitable the alcohol content should be less than _________ percent.
a) 21
b) 22
c) 23
d) 24
View Answer

Answer: d
Explanation: A liquid waste is said to exhibit ignitable character if the alcohol content is less than 24% of waste volume.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. For a waste to be considered ignitable the flash point should be less than _________ Celsius.
a) 50
b) 60
c) 70
d) 80
View Answer

Answer: b
Explanation: A liquid waste is said to exhibit ignitable character if the flash point is 60 degrees Celsius or 140 degrees Fahrenheit.

5. Flash point of an ignitable waste is determined by ________ tester.
a) Pensky-Martens
b) Donald
c) Harry-styles
d) Max-light
View Answer

Answer: a
Explanation: Flash point of an ignitable waste is determined by Pensky-Martens
Closed cup tester as specified in ASTM standard 9379.
Take Hazardous Waste Management Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. What is the parameter responsible for ignitibility in non-liquid waste?
a) Temperature
b) Volume
c) Area
d) Storage
View Answer

Answer: a
Explanation: A hazardous waste is said to be ignitable when it reacts with temperature, pressure and undergoes chemical changes.

7. A _________ exhibits ignitable character.
a) Metal
b) Heavy metal
c) Oxidizer
d) Pollutant
View Answer

Answer: c
Explanation: An oxidizer as defined in 49 code of Federal regulations of DOT is considered ignitable.
advertisement

8. Compressed gas has ignitable characters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Compressed gas possess ignitable characters as defined in 49 code of Federal regulations according to DOT.

9. If the HW is ignitable it undergoes chemical changes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A non-liquid waste is considered to have ignitable characters and at standard temperature and pressure causes fire through absorption of moisture and undergoes spontaneous chemical changes.
advertisement

10. Hazardous waste number of material that is not considered ignitable is ________
a) D002
b) D003
c) D001
d) D005
View Answer

Answer: c
Explanation: A waste that exhibits ignitable character but is not listed as hazardous waste in sub-part D of EPA has a number D001.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.