Hazardous Waste Management Questions and Answers – Risk Characterization

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Risk Characterization”.

1. What is the main objective of risk characterisation?
a) Estimation of the potential for adverse health or ecological effects to occur from exposure to a stressor
b) Determination of pathways
c) Estimation of exposure
d) Collection of data
View Answer

Answer: a
Explanation: Risk characterization is the qualitative and quantitative determination of combined risks to receptors from individual chemicals of concern and exposure pathways, and the associated uncertainties.
advertisement

2. If the MDD from the target population is smaller than the RfD, the exposure is considered relatively _________
a) Safe
b) Unsafe
c) Permissible
d) Accident
View Answer

Answer: a
Explanation: permissible exposure is defined in the dose-response phase of the risk assessment, comparison with the maximum daily dose (MDD) occurring within the tested population. If MDD is less than RfD it is considered safe.

3. If the MDD from the target population is greater than the RfD, the exposure is considered relatively _________
a) Safe
b) Permissible
c) Unsafe
d) Void
View Answer

Answer: c
Explanation: If MDD is higher than the RfD and if is approaching within 100 fold of the NOEL according to the toxic studies, then the exposure is considered unsafe.
advertisement
advertisement

4. What should be the MOE after extrapolation to humans to be considered as a low risk?
a) Over 20
b) Over 30
c) Over 40
d) Over 10
View Answer

Answer: d
Explanation: The Risk of exposure for non-oncogenic effects is expressed as a Margin of Exposure (MOE). If it’s over 10, No Effects Level is a lot higher than the actual exposure occurring among the most exposed individuals within the target population.

5. Which of the following is not a component of risk characterisation?
a) Study of exposure duration, frequency, and magnitude
b) Study of pathways and receptors
c) Study of toxicity values
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: d
Explanation: The components of risk characterization focus on gather, review, compare, and organize the outputs of the exposure and toxicity assessment.
advertisement

6. The sum of risk of each individual chemical is __________
a) Total pathway risk
b) Simple pathway risk
c) Negative pathway risk
d) Complex pathway risk
View Answer

Answer: a
Explanation: Total pathway risk is the determination cumulative risk of each exposure pathway by adding risk from each individual chemical in that pathway.

7. What is the final stage of risk assessment?
a) Hazard identification
b) Risk characterisation
c) Exposure assessment
d) Toxicity assessment
View Answer

Answer: b
Explanation: The final stage of risk assessment is to calculate risks. Risks consists of calculating quantitative estimates of carcinogenic and non-carcinogenic risks to receptors.
advertisement

8. Which of the following does not come under elements of risk characterisation?
a) Qualitative description of uncertainty
b) Presentation of the risk estimate
c) Communication of the results of risk analysis
d) Chemical analysis
View Answer

Answer: d
Explanation: Analysis of chemicals does not belongs to risk characterization. Generation of a quantitative estimate of risk is the first step to be considered.

9. _________ document provides guidance to EPA and other government employees for clean-up of hazardous site.
a) Superfund Risk-Assessment Guidance
b) RCRA Risk-Assessment Guidance
c) NPL Risk-Assessment Guidance
d) HRS Risk-Assessment Guidance
View Answer

Answer: a
Explanation: The Superfund document provides guidance to EPA and other government employees and contractors who might be risk-assessment reviewers, risk assessor, remedial project managers, or risk managers involved in clean-up of superfund-site.
advertisement

10. ______ provides information important for interpreting the risk results.
a) Risk estimation
b) Risk description
c) Risk analysis
d) Risk output
View Answer

Answer: b
Explanation: Risk description provides information important for interpreting the risk results and identifies a level for harmful effects on the plants and animals of concern.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter