Hazardous Waste Management Questions and Answers – Basel Convention

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basel Convention”.

1. What is the aim of Basel Convention?
a) Controlling movement of hazardous waste
b) Restricting movement of waste
c) Analysis of waste
d) Characterisation of waste
View Answer

Answer: a
Explanation: The first process of the Basel Convention aims at controlling movement of hazardous waste, and safeguarding health and environment of developing countries.
advertisement

2. When did the Basel convention came into force?
a) 1989
b) 1990
c) 1991
d) 1992
View Answer

Answer: d
Explanation: The Basel convention on Control of Trans boundary Movements of Hazardous wastes their disposal and safety management entered into force in 1992.

3. What is considered as a waste under Basel convention?
a) Substance which has to be thrown
b) Substance which has to disposed by law
c) Throw away object
d) Object not in use
View Answer

Answer: b
Explanation: Under Basel convention, wastes are substances or objects which are disposed of, or intend to be disposed of by provisions of National Law.
advertisement
advertisement

4. Annex IX identifies waste which require special attention.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Annex I, VII, IX of Convention are the list of wastes that are classified as hazardous. Annex II of the Convention identifies wastes that require special consideration for disposal.

5. What is the overall goal of Basel Convention?
a) Chemical analysis
b) Waste characterisation
c) Protect ecosystem from improper hazardous waste management
d) Restrict import of waste
View Answer

Answer: c
Explanation: The goal of Basel Convention is to protect human health and environment against adverse effect which may result from improper management of hazardous waste.
advertisement

6. Basel Convention ensures that ___________
a) Transboundary movement when waste is properly disposed
b) Transboundary movement of waste
c) Transboundary movement of chemicals
d) Transboundary movement of pollutants
View Answer

Answer: a
Explanation: Basel Convention ensures that transboundary movement of hazardous waste will only be permitted when the transport and ultimate disposal of waste is undertaken in environmentally sound manner.

7. The main element of Basel convention is __________
a) Control regime for waste movement
b) Control regime for hazardous waste movement
c) Control regime for waste
d) Control regime for waste analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: The main element of Basel convention is to control regime for transboundary movement of hazardous waste and its safe disposal.
advertisement

8. According to proximity principle hazardous wastes to be disposed __________
a) As close as possible
b) As far as possible
c) In the surrounding
d) Off-site
View Answer

Answer: a
Explanation: The proximity principle requires disposal of hazardous waste as close as possible to the point of generation.

9. What is the least trans boundary principle?
a) Reduce waste
b) Import waste
c) Export waste
d) Waste analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: In least Transboundary movement principle, the polluter is required to do all they can to prevent pollution and must pay for remedial actions, if needed.
advertisement

10. What is the principle of sovereignty?
a) Import procedure
b) Export procedure
c) Right to ban
d) Right to accept
View Answer

Answer: c
Explanation: The principle of sovereignty includes a right to ban on imports of the hazardous waste if the proper documentation is not provided.

11. What is considered as illegal waste under Basel convention?
a) HW without proper document
b) HW without proper packing
c) HW without labelling
d) HW without classification
View Answer

Answer: a
Explanation: Hazardous waste movements which are made without correct documents and prior notification are illegal under Basel convention.

12. Illegal traffic has to be reported to ___________
a) Polluter
b) Receiver
c) Exporter
d) Secretariat
View Answer

Answer: d
Explanation: States should ensure that confirmed or alleged illegal traffic are to be reported to Secretariat in order to undertake appropriate action.

13. Hazard classification has to be done according to ______________
a) Rotterdam convention
b) Basel convention
c) Stockholm convention
d) Montreal protocol
View Answer

Answer: b
Explanation: Classification and characterisation of hazardous waste has to be undertaken along with proper labelling of waste according to Basel convention.

14. Basel convention focus on ____________
a) Safe disposal of HW
b) Discarding of HW
c) Export of HW
d) Import of HW
View Answer

Answer: a
Explanation: The main focus of Basel convention is the environmentally sound management of hazardous waste.

15. The wastes covered in convention include e-waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The wastes covered in convention include biomedical, healthcare wastes, used oils, PoPs, PCBs, e-waste and waste containing mercury and asbestos.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter