Hazardous Waste Management Questions and Answers – Rules – Schedules-2

«
»

This set of Hazardous Waste Management Questions and Answers for Freshers focuses on “Rules – Schedules-2”.

1. Class C3 of class C schedule II focus on ________
a) Corrosivity
b) Flammability
c) Toxicity
d) Reactivity
View Answer

Answer: d
Explanation: Class C3 of class C schedule II focus on reactive or explosive characters such as instability conditions, reactions with various parameters.

advertisement

2. Class C4 of class C schedule II focus on _________
a) Corrosivity
b) Flammability
c) Toxicity
d) Reactivity
View Answer

Answer: c
Explanation: Class C4 of class C schedule II focus on toxic characters such as lethal dosage concentrations and toxicity levels.

3. Class C5 of class C schedule II focus on _________
a) Poisons
b) Flammability
c) Toxicity
d) Reactivity
View Answer

Answer: a
Explanation: Class C5 of class C schedule II focus on substances or wastes responsible either to cause death or serious injury and harm human health when its contacted.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Part A of schedule III deals with ________
a) Import and export
b) Transportation
c) Analysis
d) Toxicity
View Answer

Answer: a
Explanation: Part A of schedule III deals with a List of hazardous wastes applicable for import and export with previous Consent Annexure VIII of the Basel Convention.

5. Part D of schedule III deals with characters of hazardous waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Part D of schedule III deals with a list of other wastes applicable for import and export without permission from Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
Take Hazardous Waste Management Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Schedule IV deals with _________
a) Import
b) Export
c) Recyclable HW
d) Analysis
View Answer

Answer: c
Explanation: Schedule IV deals with a list of commonly recyclable hazardous wastes.

7. Part A of Schedule IV is for ________
a) Import
b) Export
c) Recyclable HW
d) Fuel recycle
View Answer

Answer: d
Explanation: Part A of Schedule IV is for specifications of used oil suitable for recycling.
advertisement

8. Schedule VI deals with ________
a) Import prohibition
b) Export
c) Recyclable HW
d) Fuel recycle
View Answer

Answer: a
Explanation: Schedule VI deals with hazardous and other wastes prohibited for import.

9. Schedule VII is the ________
a) Authorities
b) Import prohibition
c) Export
d) Recyclable HW
View Answer

Answer: a
Explanation: Schedule VII is the list of authorities and corresponding duties such as MOEFCC, CPCB, SPCB.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.