Hazardous Waste Management Questions and Answers – Thermal Treatment

«
»

This set of Hazardous Waste Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermal Treatment”.

1. Thermal treatment technologies are differentiated by ___________
a) Type of grate
b) Chemicals
c) Energy
d) Temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal treatment technologies are differentiated by type of grate used in the process. Some technologies are developed to handle broad range of hazardous waste.
advertisement

2. __________ from combustion of waste reduces cost.
a) Chemical analysis
b) Metals
c) Material recovery
d) LCA
View Answer

Answer: c
Explanation: Complexity of technology costs higher than other treatment methods, the opportunity to recover materials and energy from combustion of waste reduces cost.

3. ________ emission is cited as an issue from incineration?
a) Carbon
b) Dioxin
c) Sulphur
d) Nitrogen
View Answer

Answer: b
Explanation: Dioxin emission is cited as an issue from incineration. Greenpeace has international has anti-incineration campaign based on release of dioxins at various areas.
advertisement
advertisement

4. Thermal processing reduces hazard from waste.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal processing reduces hazard from waste, provides energy recovery opportunities, volume reduction and minimization of waste disposal to landfills.

5. ________ % of waste by weight remains after combustion.
a) 20-35
b) 20-40
c) 40-50
d) 30-50
View Answer

Answer: a
Explanation: 20-35% of waste by weight remains after combustion and 90% of waste volume reduction is achieved.
advertisement

6. Ferrous materials are combustible.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: 20% of industrial waste and 30% of domestic waste is incombustible, this includes ferrous and non-ferrous materials such as iron and aluminium.

7. Residence time of waste in combustion zone is ________ seconds.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The residence time of waste in combustion zone is 2 seconds and minimum temperature of 850 degree Celsius.
advertisement

8. ________ of hazardous waste plays a major role in designing combustion unit.
a) Calorific value
b) Chemical value
c) Energy value
d) Fuel value
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat or calorific value of hazardous waste plays a major role in designing combustion unit. Gross and net calorific value is used to describe heat value.

9. Which of the following waste characteristic is considered for combustion?
a) Flash point
b) Energy point
c) Burning point
d) Melting point
View Answer

Answer: a
Explanation: Flash point is defined as the temperature at which flammable waste gives off enough vapour to catch fire when ignited and is considered an important factor for combustion.

advertisement

10. Mechanical mixing of waste ensures ________
a) Flash point
b) Even distribution
c) Hydrocarbon mixing
d) Less water requirement
View Answer

Answer: b
Explanation: Mechanical mixing of waste before they fed into the furnace helps to ensure even distribution and aeration.

11. Which of the following are the solid residues from incineration?
a) Slag, fly ash, APC
b) Klink, ash, BPC
c) Gas, slag, APC
d) Liquids, ash, slag
View Answer

Answer: a
Explanation: Slag or bottom ash, fly ash (fine air-borne ash) and air pollution control (APC) residues are the solid residues from incineration.

12. What is the emission limit for dioxins as per European Union?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View Answer

Answer: a
Explanation: 0.1ng TEQ/Nm3 is the limit for dioxins as per European Union, where TEQ represents agreed toxic equivalent.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hazardous Waste Management.

To practice all areas of Hazardous Waste Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter